Slomškov dan 2017

Romanje na Ponikvo - Foto: Družina Romanje na Ponikvo - Foto: Družina

V soboto, 23. septembra 2017, bo na Ponikvi potekal že 14. Slomškov dan.

Tradicionalno srečanje učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, staršev, otrok in drugih ima letos naslov: Berite, in kar ste brali, dobro preudarite!

Program:

  • 9.30 Začetek na Slomu (v rojstni hiši bl. A.M. Slomška): Recital igralca Anatola Šterna Krst pri Savici            
  • 11.00 akademija s podelitvijo Slomškovih priznanj in naziva častni član DKPS
  • 12.00 odhod s Sloma proti Ponikvi
  • 12.30 sv. maša: daroval jo bo ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Franc Šuštar
  • 14.00 kosilo v OŠ Blaža Kocena
  • Po kosilu ogled romarskega svetišča na Kalobju pri Celju.

Dan organiziramo Društvo katoliških pedagogov Slovenije, Slovenski katehetski urad in Župnija Ponikva.

Na ta dan podelimo Slomškova priznanja in naziv častni član DKPS zaslužnim učiteljem in katehetom. Letošnji prejemniki Slomškovih priznanj so: Marija Glinšek, Ana Nahtigal in s. Darjana Toman. Naziv častni član pa prejme Slavica Navinšek.

Ana Nahtigal je svetovalna delavka na osnovni šoli v Trebnjem. Sodelovala je v okviru ministrstva za šolstvo pri uvajanju devetletke, vodila seminarje za učitelje v okviru Zavoda za šolstvo, mnogo let bila vodja šolskih svetovalnih delavcev Dolenjske, sodelovala na posvetih ...

S. Darjana Toman je končala študij na Teološki fakulteti v Ljubljani. Je ravnateljica Akademije Mericianum. Njeno temeljno poslanstvo je odgovornost za Katehezo Dobrega pastirja v Sloveniji. Organizirala je in se sama udeležila prvega programa izobraževanja za katehiste Kateheze Dobrega pastirja (KDP) v Sloveniji.

Marija Glinšek je vzgojiteljica predšolskih otrok. Njeno izjemno močno področje je likovno: od slikarstva in risanja do oblikovanja. Globok čut za sočloveka razodeva njeno bogato čustveno inteligenco. S svojo vedrino in srčno milino vedno obogati skupnosti, v katerih sodeluje.

Slavica Navinšek je bila ravnateljica Srednje zdravstvene šole v Ljubljani. Po ukinitvi usmerjenega izobraževanja se je prizadevala, da se je na njihovo šolo ponovno vrnila gimnazija. S kolegi se je trudila in uspela ohraniti zdravstveno šolo in jo preseliti na novo lokacijo ter se trudila za postavitev ugledne gimnazije, ki je nekoč že slovela.

Slomškov dan je praznik vseh učiteljev, vzgojiteljev, katehetov in staršev. Namen vsakoletnega Slomškovega dneva je:

  • povezovati učitelje, vzgojitelje, katehete in starše;
  • približati bl. Antona Martina Slomška Slovencem;
  • aktualizirati Slomškova dela in v njih prepoznati sporočila za današnji čas;
  • sprejeti njegovo držo »da s tožbami ne bomo poboljšali sveta, ampak naj vsak v    svojem stanu stori, kolikor premore, in hitro bo boljši svet«.

Več o Slomškovem dnevu: http://www.dkps.si/drustvo/slomskov-dan/ Prejemniki Slomškovih priznanj v preteklih letih: http://www.dkps.si/drustvo/slomskova-priznanja/zgodovina/

Dodatne  informacije: 01/43 83 987 (pisarna DKPS)