Skupna izjava ljubljanskega nadškofa Stanislava Zoreta in predsednika republike Boruta Pahorja

5.9.2016 Ljubljana Cerkev v Sloveniji, Država, Sprava, SŠK
5. septembra 2016 sta se v prostorih ljubljanske nadškofije sestala ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor - Foto: Daniel Novaković/STA 5. septembra 2016 sta se v prostorih ljubljanske nadškofije sestala ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor - Foto: Daniel Novaković/STA

Danes, v ponedeljek, 5. septembra 2016, sta se v prostorih ljubljanske nadškofije sestala ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore in predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. 

Sogovornika sta v pogovoru ocenila, kar je bilo v zadnjih letih storjenega na področju odpravljanja ran narodove zgodovinske razklanosti. Soglašala sta, da je bilo pri urejanju teh zelo občutljivih vprašanj storjenih veliko stvarnih in simbolnih dejanj in potrebnih veliko usklajevanj in sodelovanja institucij in strokovnjakov različnih področij. Predsednik in nadškof sta izrazila zahvalo vsem, ki so s svojimi prizadevanji omogočili začetek dokončnega urejanja vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami. 

Ljubljanski nadškof je predsednika seznanil s stališčem slovenskih škofov ordinarijev, ki pozdravljajo prizadevanja državnih oblasti, da se končno uredi več kot 600 množičnih grobišč ter zagotovi pokop izvensodno umorjenih. Škofje pričakujejo, da bodo državne oblasti na željo svojcev izvedle identifikacijo žrtev medvojnega in povojnega nasilja ter omogočile njihov pokop v družinske grobove. Prav tako so mnenja, da naj bodo žrtve iz Hude jame pokopane v spominski park Teharje, saj je to od svojcev žrtev sprejeti kraj spomina na trpljenje in žrtve. Na lokaciji Hude jame pa naj državne oblasti, v dogovoru z zainteresirano javnostjo, oblikujejo državni spominski park z obeležjem in primernim napisom. 

Predsednik Pahor je nadškofa seznanil s potekom izkopa in iznosa posmrtnih ostankov iz jaška I. na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami, ki se je začel pred tedni. Zaradi številnih tehničnih in prostorskih ovir je Komisija RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč odločila, da bodo žrtve pokopane v Spominskem parku Dobrava. Nadškof je sprejel na znanje razloge, na podlagi katerih pokop žrtev na Teharjih ni mogoč in kot rešitev dejstvo, da bodo posmrtni ostanki iz kostnice pri Hudi jami, predvidoma konec letošnjega oktobra, pokopani v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Predvidene pogrebne slovesnosti se bodo udeležili predsednik republike in predstavniki Cerkve.

Predsednik republike Borut Pahor in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore spoštujeta pričakovanja svojcev do identifikacije DNK izvensodno umorjenih sorodnikov in njihovega pokopa v družinske grobove. Zato sta podprla odločitev, da z namenom kasnejše DNK analize pristojni državni organi uredijo odvzem in hrambo vzorcev ter poskrbijo za njihovo sledljivost. Ob tem sta predsednik republike in nadškof podprla predlog Komisije, da v dialogu z zainteresirano javnostjo pripravi predlog za celostno ureditev enotnega muzejskega kompleksa, ki bo simbolno povezoval Teharje in Hudo jamo ter ob tem pripravi seznam imen slovenskih žrtev, ki bodo zapisane v Spominskem parku Teharje.

Predsednik republike in nadškof sta spregovorila tudi o skorajšnjem obisku predsednika republike pri papežu Frančišku v Rimu. Nadškof je ob tem izrazil zadovoljstvo, da bo predsednik Pahor papeža Frančiška povabil, da prihodnje leto obišče Slovenijo.