Škofjeloški pasijon

21.3.2015 Škofja Loka Kultura, Post
Škofjeloški pasijon - Foto: www.pasijon.si Škofjeloški pasijon - Foto: www.pasijon.si

V postnem in velikonočnem času, med 21. marcem in 12. aprilom 2015 bo v Škofji Loki ponovno uprizorjen Škofjeloški pasijon. Tega je leta 1721 napisal kapucin pater Romuald Marušič in je kot najstarejše ohranjeno dramsko besedilo edinstvena priča srednjeveško baročne dramatizacije Kristusovega trpljenja.

Zaradi svoje vsebine in spektakularnosti ima Škofjeloški pasijon tudi posebno in izrazito sporočilno moč. Uprizoritev po šestih letih bo velik dogodek nacionalnega pomena, prav tako pa je dogodek pomemben za vsakega posameznika - spokornika, ki se v postno velikonočnem času lahko sreča in zbliža z Jezusom.

Pasijonski prizori in slike, v katerih bo nastopilo več kot 800 igralcev, med njimi tudi desetine konjenikov, se bodo v procesiji na prenosnih odrih pomikale po ulicah in trgih starega jedra Škofje Loke ter na štirih prizoriščih uprizorili zgodbo človeštva od raja do prihoda Odrešenika in njegovega trpljenja.

 

Nastanek in zgodovinski pomen

Predstava temelji na najstarejšem ohranjenem dramskem besedilu v slovenskem jeziku iz leta 1721, ko ga je napisal kapucin Lovrenc Marušič, imenovan tudi Romuald Štandreški. Štandrež je naselje blizu Gorice, kjer je bil Lovrenc rojen, svojo kapucinsko dolžnost pa je vrsto let opravljal v Škofji Loki, kjer je Škofjeloški pasijon tudi zapisal. Njegov rokopis hranijo v Kapucinskem samostanu, faksimile pa je na ogled v kapucinski knjižnici v Škofji Loki. Poleg tega, da je Škofjeloški pasijon najstarejše ohranjeno dramsko besedilo v slovenskem jeziku, je tudi najstarejša ohranjena dramska režijska knjiga v Evropi ter največja gledališka predstava na prostem v Sloveniji. Zaradi svoje izvirnosti in pomena, bogastva izraženega slovenskega jezika ter samega obsega predstave je Škofjeloški pasijon razglašen za živo mojstrovino državnega pomena s katero kandidiramo tudi za vpis na Reprezentativni seznam UNESCO nesnovne kulturne dediščine.

Za več dodatnih informacij je na voljo uradna spletna stran Škofjeloškega pasijona: www.pasijon.si
in posebna pasijonska pisarna na kontaktih: [email protected] ali [email protected] ali GSM: 051-335-543.