Škofijsko odličje sv. Jožefa 2013

19.3.2013 ob 18:00 Novo mesto Škofija Novo mesto
Medalja odličja sv. Jožefa Medalja odličja sv. Jožefa

Škofija Novo mesto ob prazniku sv. Jožefa, njenega glavnega zavetnika, vsako leto podeli najvišje škofijsko priznanje Odličje sv. Jožefa posameznikom ali ustanovam, ki se posebej odlikujejo po zglednem krščanskem življenju in svojem prispevku za krajevno Cerkev.

Letošnja prejemnica odličja je gospa Lina Švalj iz Šentjerneja. Ga. Lina Švalj je bila od leta 1954 organistka in zborovodkinja v župnijski cerkvi v Šentjerneju. Poleg tega jo odlikujejo globoka vernost, izjemna predanost petju in glasbi, plemenitost in skromnost ter čut za sodelovanje z duhovniki za pravilno izbiro bogoslužnih pesmi. S svojim delovanjem je oplemenitila življenje župnije Šentjernej in tudi kulturo celotnega kraja. Za svoje pričevanje z več kot polstoletnim služenjem krajevni Cerkvi, in vse to za »Božji lon«, si ga. Lina Švalj zasluži škofijsko Odličje sv. Jožefa.

Slovesna sv. maša s podelitvijo odličja bo v torek, 19. marca 2013, ob 18. uri v novomeški stolnici. Somaševanje in podelitev bo vodil novomeški škof msgr. Andrej Glavan. Ob tej priložnosti bo prepeval mešani pevski zbor župnije Šentjernej pod vodstvom ge. Marjete Hosta.

Prejemniki Odličja sv. Jožefa iz preteklih let so:

  • 2008: sestra Marija Agneza Saje, za ustanovitev karmeličanskega samostana v Mirni Peči in duhovno podporo sester karmeličank krajevni Cerkvi na Dolenjskem.
  • 2009: Janez in Vida Kramar, za zgledno krščansko življenje in predano služenje Bogu in ljudem v zdravniškem poklicu.
  • 2010: sestre de Notre Dame, za služenje krajevni Cerkvi in podaritev nekdanjega samostana in šole v Šmihelu, ter Jože Kastelic, za zgledno krščansko življenje in darove župnijam Hinje in Ambrus ter domačemu kraju Žvirče.
  • 2011: Marija Kalan, dolgoletna zaslužna sodelavka Karitas na Kočevskem.
  • 2012: Anica in Lado Stopar, za delo cerkovnika ter čiščenja romarskega svetišča na Zaplazu, zvesto službo Cerkvi in neprenehno gostoljubnost do romarjev in duhovnikov.