Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice, svetost in stanovitnost poklicanih 2017

9.9.2017 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Duhovni program, Duhovniki, Mladina, Molitev
Letošnje geslo je »Prisluhni in pogumno odgovori« - Foto: Družina Letošnje geslo je »Prisluhni in pogumno odgovori« - Foto: Družina

Škofijski molitveni dan za nove duhovne poklice, svetost in stanovitnost poklicanih bo v vseh škofijah potekal v soboto, 9. septembra 2017. Letošnje geslo potekal pod geslom »Prisluhni in pogumno odgovori«.

Posebej z molitvijo podprimo mlade, ki v sebi zaznavajo Božji klic in jim izprosimo moči za velikodušen odgovor.

Molitveni dan je dan zahvale za vse:
-       ki v škofovskem, duhovniškem, diakonskem, redovniškem, misijonskem ali drugih cerkvenih poklicih velikodušno razdajajo svoje življenje v službi Bogu in ljudem;
-       ki kakorkoli pospešujejo in animirajo molitev in delo za duhovne poklice v naših župnijah, škofijah in v vsej Cerkvi na Slovenskem;
-       velikodušne župnijske animatorje in molivce za duhovne poklice, ki vztrajno kličejo k Gospodarju žetve, naj pošlje delavce na svojo žetev ter
-       za vse mlade, ki so na Božji klic že odgovorili, ter se v bogoslovju ali različnih redovnih ustanovah pripravljajo na svojo življenjsko poklicanost in poslanstvo.

Spored po škofijah

Škofija Celje

 

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice za celjsko škofijo bo v soboto, 9. septembra 2017, ob 9. uri v škofijskem božjepotnem svetišču Matere Božje v Petrovčah. Ob 9. uri bo molitvena ura, ki jo vodijo člani Škofijske molitvene zveze za duhovne poklice. Ob 10. uri bo somaševanje , ki ga bo vodil celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Med mašo bo 7 kandidatov za stalni diakonat prejelo službo bralca. Na srečanje so lepo vabljeni ministranti, ki naj s seboj prinesejo ministratske obleke. Ob 9. uri bodo imeli svoje srečanje in molitev, ki jo bo vodil bogoslovec Matic Lesjak, nato se bodo pridružili slovesnemu somaševanju. Tudi to molitveno srečanje se vključuje v praznovanje 100-letnice fatimskih dogodkov, zato bomo Marijo še bolj zaupno prosili za duhovno pomlad duhovnih poklicev v celjski škofiji in v Cerkvi na Slovenskem.


Škofija Koper

 


Nadškofija Ljubljana  

Molitveni dan bo potekal na Brezjah.
ob 9.00: molitev rožnega venca in molitvena ura za duhovne poklice
ob 10.30: slovesna sveta maša
Po maši: srečanje za vse ministrante z nadškofom msgr. Stanislavom Zoretom.

Program bodo s svojim sodelovanjem oblikovali sodelavci dekanije Ljubljana – center.

Med sveto mašo, ki jo bo daroval gospod nadškof, bosta med pripravnike za diakonsko in mašniško posvečenje sprejeta dva bogoslovca. K somaševanju so lepo povabljeni vsi duhovniki, posebej še letošnji jubilanti. Vse duhovnike prosijo, da molitveni dan priporočije svojim vernikom in se ga skupaj z njimi udeležijo.


Nadškofija Maribor

Molitveni dan na Ptujski Gori se bo začel ob 8.30 in bo potekal sočasno na treh mestih:
-       v baziliki Marije zavetnice s plaščem bo molitvena ura pred izpostavljenim Najsvetejšim (vodi dekanija Zavrč);
-       v Frančiškovi dvorani bo program za otroke in mlade, zlasti za ministrante (p. Damjan Tikvič, OFMConv.);
-       po romarski poti bodo molivci iz ptujske dekanije vodili križev pot.

Ob 9.30 bodo v cerkvi pete litanije Matere Božje z odpevi, ob 10. uri sveta maša, ki jo bo daroval mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl DJ. Pri molitveni uri, križevem potu in sveti maši posebej sodelujejo duhovniki, mladi, ministranti in drugi verniki iz Ptujsko-Ormoške naddekanije. Med sveto mašo bodo trije bogoslovci sprejeti med pripravnike na diakonat in prezbiterat.

Vsi duhovniki in stalni diakoni, redovniki in redovnice, župnijski animatorji in molivci za duhovne poklice, drugi župnijski sodelavci in verniki, lepo vabljeni, da se skupaj z nadškofom združimo v molitvi za življenjsko pomembno zadevo naše krajevne Cerkve – nove duhovne poklice.


Škofija Murska Sobota

Škofijski molitveni dan za duhovne poklice bo letos potekal pod geslom »Prisluhni in pogumno odgovori«, in bo združen z letnim srečanjem molivcev rož živega rožnega venca. Molitveno srečanje bo v soboto 9. septembra 2017 v škofijskem romarskem svetišču pri Mariji Vnebovzeti v Turnišču, kjer bo ob 9.00 molitvena ura in ob 10.00 sveta maša, ki jo bo vodil škof msgr. dr. Peter Štumpf. Dogodek je namenjen tudi srečanju ministrantov iz vseh župnij v škofiji.


Škofija Novo mesto

Molitveno bdenje za nove duhovne poklice
V noči s petka na soboto, 1. na 2. september, bo po župnijah in redovnih skupnostih novomeške škofije potekalo tradicionalno molitveno bdenje za nove duhovne poklice. Gre za posebnost novomeške škofije. Samostanske skupnosti bodo molitveno uro opravile v svojih hišnih kapelah, župnike pa naprošamo, da ljudi kar najbolj zavzeto povabijo k temu molitvenemu bdenju.
Bdenje bomo pričeli v petek, 1. septembra, ob 19. uri, in končali v soboto, 2. septembra, ob 9. uri. Župnije in skupnosti bodo po možnosti v času, ki jim je dodeljen po razporedu (spodaj) pripravile molitveno uro. Prav tako naj bi na dan češčenja v vseh župnijah obhajali sveto mašo za nove duhovne poklice.

Molitveni dan za nove duhovne poklice
V Sloveniji vsako leto drugo soboto v septembru poteka molitveni dan za duhovne poklice. Za našo škofijo bo torej letos potekal 9. septembra na Zaplazu.

Molitvena ura se bo pričela ob 9.00. Med molitveno uro bodo imeli vsi navzoči ministranti in ministrantke katehezo o duhovništvu ter mini delavnico z naslovom "Moj pogled na duhovnika".
Ob 10.00 bo sledilo somaševanje, ki ga bo vodil škof Andrej Glavan. Pri sveti maši bodo ministranti sodelovali v liturgičnih oblekah, zato jih naj prinesejo s seboj. Po sveti maši bo še srečanje ministrantov iz posameznih župnij s škofom.

Spored molitvenega bdenja v noči s 1. na 2. september
petek, 1. september

ura

molitveno bdenje v župnijah in redovnih skupnostih

19h do 20h

Raka, Stara Cerkev, Stari trg ob Kolpi, Stopiče, Studenec, Sv. Duh – Veliki Trn, Sv. Križ – Gabrovka, Sv. Križ – Podbočje

20h do 21h

Adlešiči, Ambrus, Bučka (soupr.), Črmošnjice (soupr.), Dole pri Litiji (soupr.), Fara pri Kočevju, Mozelj (soupr.), Toplice, Suhor, Veliki Gaber, Vinica

21h do 22h

Mirna Peč, Mokronog, NM-stolnica, NM-sv. Janez, NM-sv. Lenart, NM-Šmihel, Podgrad, Podzemelj, Prečna

22h do 23h

Dobrnič, Dragatuš, Hinje, Kostanjevica na Krki, Krka, Krško, Leskovec pri Krškem, Metlika, Soteska (soupr.)

23h do 24h

Ajdovec, Bela Cerkev, Boštanj, Brusnice, Cerklje ob Krki, Čatež ob Savi, Čatež – Zaplaz, Črnomelj, Kočevka Reka

sobota, 2. september

ura

molitveno bdenje v župnijah in redovnih skupnostih

00h do 1h

KARTUZIJANI

1h do 2h

HČERE KRŠČANSKE LJUBEZNI

2h do 3h

KARMELIČANKE

3h do 4h

ŠOLSKE SESTRE DE NOTRE DAME

4h do 5h

ŠOLSKE SESTRE SV. FRANČIŠKA KRISTUSA KRALJA, sestre CORPUS CHRISTI

5h do 6h

SKUPNOST LOYOLA, HČERE MARIJE POMOČNICE

6h do 7h

Šentjanž, Šentjernej, Šentlovrenc, Šentrupert, Šmarjeta, Št. Peter – Otočec, Trebelno, Trebnje

7h do 8h

Kočevje, Mirna, Osilnica (soupr.), Poljane (soupr.), Radovica (soupr.), Semič, Sela pri Šumberku (soupr.), Sinji Vrh (soupr.), Šmihel pri Žužemberku (soupr.)

8h do 9h

Banja Loka (soupr.), Preloka (soupr.), Škocjan, Tržišče, Vavta vas, Velika Dolina, Zagradec, Žužemberk


Več informacij o molitvenih dnevih dobite na spletnih straneh posamezne (nad)škofije.