Škofijski dan mladih v ljubljanski nadškofiji 2012

26.5.2012 Ljubljana Alojzij Grozde, Mladina, Škofija Ljubljana
Škofijski dan mladih - plakat Škofijski dan mladih - plakat

Ob godovnem dnevu zavetnika mladih bl. Alojzija Grozdeta in 550-letnici ljubljanske nadškofije bo v soboto, 26. maja 2012, na več lokacijah slovenske prestolnice potekal 1. škofijski dan mladih ljubljanske nadškofije. Srečanje bo potekalo v treh delih. Prvi del bo namenjen srečanju, povezovanju in druženju mladih ter medsebojni podelitvi življenjske izkušnje. Drugi del bo namenjen odkrivanju in spoznavanju Grozdeta v obliki hagiodrame z naslovom Sem mislim, da sem sam!, ki so jo pripravili mladi iz dramske skupine Antonov oder z Viča v Ljubljani. Tretji del pa bo povezal mlade in častilce blaženega Grozdeta pri evharističnem praznovanju v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. Ob tej priložnosti bo postulator postopka za kanonizacijo bl. Grozdeta Igor Luzar predstavniku ljubljanske nadškofije pomožnemu škofu msgr. dr. Antonu Jamniku izročil relikvije zavetnika mladih.

Škofijski dan mladih bo potekal pod geslom Sem mislil, da sem sam! V prvi vrsti bo to praznik veselja, druženja in odkrivanja lastne poti vere ob liku blaženega Grozdeta. Mladi se na vsakem koraku srečujejo s stiskami, strahovi, nemočmi in iskanjem resnice, prave poti, na kateri bodo čutili, da so ljubljeni, sprejeti in srečni. Grozde prek svoje izkušnje življenja in konkretnih življenjskih okoliščin odstira pot, ki vodi k Bogu, ki vodi prek Jezusa Kristusa k Očetu, ki nas ljubi in je vedno z nami. Tako v veselju, kakor tudi v stiski in negotovosti. On ve, kaj je dobro za nas in nam to na svoj ljubeč očetovski način tudi podarja.

Program škofijskega dneva mladih

Župnija Ljubljana – Trnovo (Kolezijska ulica 1)

09.30 – zbiranje
10.00 – prepevanje
10.15 – uvodni koraki dneva: voditelj Škofijskega odbora za mladino Gregor Kunej
10.45 – pričevanje in pogovor z Mohorjem in Urško Kunšič
11.30 – koncert slavilne glasbe s Stična bandom
12.00 – kosilo, druženje, športanje na zelenici, glasba

Teološka fakulteta (Poljanska cesta 4)

13.45 – hagiodrama o bl. Grozdetu v izvedbi dramske skupine Antonov oder z Viča

Ljubljanska stolnica sv. Nikolaja

15.30 – glasbeni program pred mašo bo oblikoval MePZ Adoramus iz Logatca
16.00 – slovesno somaševanje bo vodil ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik; med mašo bo tudi sprejem relikvij bl. Grozdeta

Nagovor škofa Jamnika na škofijskem dnevu mladih v ljubljanski nadškofiji 2012

Maša na čast bl. Grozdetu

Združeni mladinski zbori in simfonični orkester pod vodstvom Jaka Jerine bodo ob godovnem prazniku zavetnika mladih in slovesnem praznovanju jubileja 550-letnice ljubljanske (nad)škofije izvajali mašo, napisano na čast bl. Grozdetu.

Več o poteku srečanja in pastoralnih gradivih na: 1. škofijski dan mladih – Ljubljana

Več o jubileju 550-letnici ljubljanske (nad)škofije: Jubilej – 550 let ljubljanske (nad)škofije

Pri pripravi in izvedbi škofijskega dneva mladih bodo sodelovali:


Besedilo je pripravil voditelj Škofijskega odbora za mladino Gregor Kunej, ki je na voljo tudi za dodatne informacije po tel. 01/426–84–77, GSM: 041/741–380 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].