Škof Anton Jamnik bo predaval v Južni Koreji

22.1.2016 Seoul, Koreja Izobraževanje , Predavanje, Škofija Ljubljana

Ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik bo od 22. do 30. januarja 2016 v Seulu v Južni Koreji. Škof Jamnik bo na povabilo nadškofa v Seulu kardinala Andrew Yeom Soo-Junga in predsednika katoliške Univerze Južne Koreje Johan Yeong-Sik Pahka kot gostujoči profesor predaval na tamkajšnji univerzi.

Škof Jamnik bo skupaj še z drugimi gostujočimi profesorji iz Tokia, Manile, New Delhija, Bostona in Oxforda predaval o evropski filozofiji, s posebnim poudarkom na grški filozofiji, krščanski filozofiji in razsvetljenstvu. Dotaknil se bo tudi sodobnih etičnih vprašanj liberalizma in filozofije religije. V dobi globalizacije naš planet postaja vse manjši, zato je poznavanje različnih filozofij, kultur in ver ključnega pomena za iskanje in uravnavanje »kompasa življenja« ter odkrivanje novih vizij bivanja.

Katoliška Univerza Južne Koreje s sedežem v Seulu, je ena najuglednejših univerz v Vzhodno-Azijskem območju, poleg univerze Sophia v Tokiu, Univerze v Šanghaju, Manili in Pekingu. Univerza sodeluje tudi s podobnimi ustanovami v ZDA, Evropi in Indiji, vključuje tri kampuse ter jo obiskuje nekaj več kot deset tisoč študentov. Velik poudarek namenjajo sodelovanju z gostujočimi profesorji, med katerimi je tudi škof Jamnik, ki bo kot predstavnik Teološke fakultete Univerze v Ljubljani podpisal dogovor o medsebojnem sodelovanju.

V Južni Koreji so posebno pozorni na mnoga pozitivna dogajanja v svetu, hkrati pa na nevarnosti »podivjanega liberalizma« oziroma t.i. »neobrzdanega liberalizma« (kot ga je imenoval sv. Janez Pavel II), ki v Korejo prihaja predvsem iz ameriškega prostora. Razlog je vedno večji gospodarski vpliv Amerike, le-to pa nosi močne posledice tudi na etičnem področju – etični relativizem; na duhovnem področju prinaša finančno podpiranje različnih sekt, opaziti pa je tudi demografske posledice, saj »bakterija ugodja«, udobja, navidezne uspešnosti, individualizma in pragmatizma pomeni veliko grožnjo tako družinskemu kot družbenemu življenju.