Škof Anton Jamnik bo na velikonočni ponedeljek podelil blagoslov kasačem

6.4.2015 Ljutomer Škofija Ljubljana

Na povabilo predsednika Kasaške centrale Slovenije, dr. Marjana Sedeja, se bo tradicionalne otvoritve kasaške sezone v zibelki slovenskega kasaštva v Ljutomeru udeležil tudi ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik. Tamkajšnji kasaški klub namreč vsako leto priredi dirke na velikonočni ponedeljek in s tem odpre kasaško sezono, ki traja vse tja do oktobra.

Lani se je Kasaška centrala odločila sezono podaljšati s t.i. Štefanovimi dirkami, ki so jih priredili na god sv. Štefana, 26. decembra, na hipodromu v Stožicah v Ljubljani. Škof Jamnik je takrat opravil blagoslov kasačev ter njihovih gospodarjev, zato se je g. Sedej odločil, da tudi ob velikonočnem slavju v imenu kasaške krovne organizacije povabi škofa Jamnika, da podeli blagoslov vsem sodelujočim ter e posebej domačemu kasaškemu klubu, ki ravno v teh mesecih praznuje častitljivo 140. obletnico delovanja.

Kasaški klub Ljutomer je namreč klub z najdaljšo tradicijo prirejanja dirk ter reje kasaških konj. Leta 2012 so na svojem hipodromu odprli tudi zgledno urejen Muzej ljutomerskega kasača, ki velja za tradicionalno pasmo kasaških konj. Škof se bo ob tej priložnosti srečal tudi z vodilnimi v kasaškem klubu in si ogledal bogato zbirko Muzeja ljutomerskega kasača.