Sklepno sporočilo škofov Sveta evropskih škofovskih konferenc ob koncu plenarnega zasedanja 2020

26.9.2020 Katoliška cerkev CCEE, COVID19, Evropa

Škofje Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) želimo ob koncu plenarnega zasedanja nagovoriti Katoliško cerkev na tej celini, kristjane različnih veroizpovedi, vernike vseh religij in vse evropske državljane.

Nagovarjamo vas s ponižnostjo v srcu, ker se zavedamo dejstva, da vam ne moremo posredovati lastne modrosti, temveč le Besedo, ki jo je Bog naklonil svetu v osebi Jezusa Kristusa, ki je umrl in vstal, da bi vse človeštvo lahko imelo večno življenje.

Nagovarjamo vas zaradi odgovornosti, ki jo čutimo kot pastirji občestev, ker se zavedamo, da so naši duhovniki in verniki povezani z nami in vedo, da mora biti Cerkev sol in kvas človeške zgodovine, kakor nam je pokazal Gospod.

V času zasedanja smo molili in razmišljali o dogajanjih, povezanih s pandemijo in njenimi posledicami na življenje vsakega posameznika, delo, družbo, družine, na odnose med državami in celinami, na cerkveno življenje, pa tudi na prihodnost.

V zvezi s tem ne moremo ponuditi praktičnih rešitev, saj so te v pristojnosti oblikovalcev politike, naša pastoralna dolžnost pa je, da v osebno in kolektivno zavest prikličemo določene poglede duhovne in etične narave. Pravzaprav mora biti gradnja celotne sodobne civilizacije osnovana na duhovnih načelih, ki jo morejo podpirati, prosvetljevati in poživljati.

Najpomembnejše načelo je novo zaupanje. Brez življenja v zaupanju si ni mogoče zamisliti jutrišnjega dne. Razlog za zaupanje nas vernikov je Kristus, ki je prevzel človeško usodo in nam s smrtjo odkupil življenje. Kristus je vsak dan navzoč med nami v evharistiji, viru zaupanja ter apostolske in misijonarske gorečnosti, ki nas vabi, da gremo ven k vsem ljudem. Dejstvo, da v bližnji preteklosti nismo mogli obhajati evharistije, nas danes poziva, da se vrnemo v polnost občestva v liturgičnem zboru. Razlog za zaupanje vseh ljudi leži v srcu – globoko v sebi imamo temeljno hrepenenje, ki se dobro zaveda dejstva, da ne moremo živeti v sumničavosti in nezaupanju, ampak v zaupanju drugim in življenju.

Drugo načelo je nova solidarnost med posamezniki, ljudstvi in narodi tudi v času velike krize zaposlovanja. Gospod Jezus je Božja solidarnost. Izkušnje na splošno kažejo, da vsakdo potrebuje druge ljudi, da nihče ni samozadosten: nevidni virus je dovolj močan, da uniči slepilo naše »nepremagljivosti«. Iskrena zahvala gre zdravnikom, zdravstvenim delavcem, organom pregona in prostovoljcem, ki po Kristusovem zgledu pomagajo ljudem v stiski, zlasti najšibkejšim. Če so odnosi del naše narave, potem kakršno koli umikanje pred drugimi, da bi se zavarovali, in vsak posamezni interes z namenom ustvariti dobiček na račun nesreče drugega nasprotujeta osebnemu dostojanstvu in skupnosti ter navsezadnje človekovim pravicam. Nihče ne sme biti izključen, niti pri razdeljevanju cepiva. Ob tragedijah velikega števila beguncev in migrantov je treba sodelovati z voditelji, nadaljevati dialog ter zaščititi življenje in dostojanstvo vsakega človeka. To je naš poziv na predvečer svetovnega dneva migrantov in beguncev.

Ob tem, ko skušamo ugotoviti, kako se v solidarnosti soočati s težavami ter ohranjati in nadaljevati normalno življenje, se zavedamo tudi, da nas povezuje skupni cilj. Ta zahteva konkretne oblike izražanja, tudi do stvarstva, za katerega smo poklicani bolje skrbeti, ker je Božje delo, ki nam je bilo dano za naš skupni dom.

Vemo, da naša celina že hodi po tej poti. Škofje spodbujamo vse napore, da bi bili kos tej nalogi, ker se zavedamo odgovornosti do sveta, ki izvira iz začetkov krščanskega humanizma. Cerkev je tukaj in pripravila je različne oblike podpore in pobude. Vedno bo tukaj, ker je zvesta nalogi, ki ji jo je dal Gospod. Tako upamo na mirno rešitev krize v Belorusiji po poti dialoga in sprave. Mislimo tudi na prebivalce Libanona, ki so jih nedavni dogodki močno prizadeli.

Svojim občestvom želimo sporočiti, da jih občudujemo in da se veselimo njihovega hitrega odziva v tem kriznem položaju. Pozivamo jih, naj bodo pogumna. Pogosto so že sodelovala z drugimi krščanskimi veroizpovedmi in drugimi verami. V prihodnje bodo verniki potrebovali veliko potrpljenja in vztrajnosti. Gospod Jezus deluje v srcih, odganja strahove in privablja k sebi s svojo ljubeznijo. Če nas v prihodnosti čaka še kaj novega, morda nepričakovane težave, se ne smemo bati. Bodimo zvesti Gospodovi učenci. 

Vsem vam in ljubljeni Evropi narodov pošiljamo iskrene pozdrave. Z vami smo, naklonjeni smo vam in molimo za vas.

26. september 2020