Silvestrovanje z brezdomci 2019

31.12.2018 Ljubljana Dobrodelnost, Škofija Ljubljana
Foto:Katja Kovšca Foto:Katja Kovšca

V študentskem domu Vincencij v Ljubljani je 31. januarja 2018 potekalo tradicionalno, že 24. Silvestrovanje z brezdomci, ki ga je pripravilo Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote.

Silvestrovanja se je udeležilo okrog 120 brezdomcev, za prijeten večer pa je skrbelo 40 prostovoljcev. Tudi letos so odkrili novo geslo, s katerim želijo v društvu v letu 2019 nagovarjati vse, s katerimi se srečujejo pri svojem delu: brezdomce, prostovoljce, otroke, mlade in družine. Geslo za leto 2019 se glasi: Te vidim, te pozdravim! Prosim, hvala in oprosti pravim! S temi preprostimi, a zelo pomembnimi besedami se bodo vse leto spodbujali k lepim in odgovornim odnosom.

Brezdomce so na silvestrovanju obiskali in jim voščili tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore ter župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković. Dobrodošlico jim je kot gostitelj izrazil provincial lazaristov Franc Rataj.

Skozi večer se je zvrstil prijeten silvestrski program. Skupina prostovoljcev je z igranjem in petjem skrbela za živo glasbo in veselo razpoloženje. Navzoče so razveselili tudi stombolo, zabavnim skečem in poučnim kvizom. Veliko pozornosti je poželkratek film, s katerim so prikazali dogodke in delo v društvu vpreteklem letu. Ob tej priložnosti so tudi podelili nagrade najbolj angažiranim brezdomcem, ki se skozi vse leto vključujejo v različne aktivnosti v društvu.

Brezdomci in prostovoljci so skupaj odštevali zadnje sekunde starega leta in s šampanjcem nazdravili prihod novega. Drug drugemu so zaželeli zdravja, vztrajnosti, veselja in poguma. Silvestrskivečer je minil v domačem in prijetnem vzdušju in tako marsikomu polepšal zadnji dan v letu.

Janja Završnik