Seminarji Karitas z naslovom Verjamem vate

18.10.2013 Mirenski grad, Veržej in Celje Izobraževanje , Karitas, Leto vere
Na enem od seminarjev Karitas Na enem od seminarjev Karitas

Slovenska karitas jeseni tradicionalno pripravlja strokovne seminarje, ki običajno potekajo na treh različnih lokacijah. Srečanja bodo tokrat potekala po naslednjem razporedu:

  1. 11. in 12. oktobra 2013 v Gnidovčevem domu na Mirenskem gradu.
  2. 18. in 19. oktobra 2013 v Marijanišču v Veržeju.
  3. 25. in 26. oktobra 2013 v Domu sv. Jožefa v Celju.

Z letošnjim geslom tedna Karitas in seminarja Karitas Verjamem vate se organizatorji pridružujejo pobudam evropskega leta aktivnega državljanstva in leta vere. Ob tem želijo sodelavce in prostovoljce Karitas spodbuditi k razmisleku, kako so lahko kot prostovoljci aktivni državljani.

Vsebina

Vsebina letošnjega seminarja je vezana na geslo Verjamem vate, s katerim želijo udeležence ozavestiti, da lahko v vsakega človeka, s katerim se srečamo, verjamemo, mu dajemo priložnost in damo možnost, da se počuti varnega, mu oprostimo, dajemo, tvegamo, se popolnoma podarimo … Sodelavci in prostovoljci Karitas so velikokrat v takem položaju, ko morajo verjeti v človeka. Pri tem jim je v oporo osebna vera in iz nje črpajo moč za delo. Njihovo delo se kaže navzven pri sodelovanju z drugimi javnimi in zasebnimi institucijami … in tako so aktivni državljani.

V okviru programa bodo v petek zvečer izpostavili vprašanje, kako iz posameznika, družine, skupnosti in lokalne skupnosti gradimo državo. Gostje (predstavniki s posameznega področja) okrogle mize bodo s svojega vidika spregovorili, kako smo lahko aktivni državljani, kako se povezujemo s Karitas, kako so sodelavci ali prostovoljci Karitas vključeni v širši družbeni prostor.

Drugi del seminarja bo namenjen pričevanju Stanka Gerjola in p. Silva Šinkovca o poslanstvu Karitas v letu vere. Kako opazimo, vidimo in sočutimo s sočlovekom? Sledila bosta še dva gosta, ki bosta spregovorila o tem, kako v svojem življenju dajeta ljubezen v modernem času, kje črpata moč in vir za poklicanost v Cerkvi in družbi. Med nastopi predavateljev bo čas za vprašanja in odgovore nanje.

Popoldne bodo v delavnicah obravnavali izzive o tem, kako sodelavci in prostovoljci Karitas sodelujejo z javnimi inštitucijami in službami ter predstavili pozivno sodelovanje. Na osnovi konkretnih primerov bodo pokazali, kako bi lahko župnijska Karitas zbirala sredstva za svoje potrebe.

Podrobnejši program

Petek

17.00 – zbiranje in prijava udeležencev
18.00 – maša in večerja
20.00 – okrogla miza: Posameznik, družina, skupnost in lokalna skupnost gradi državo

Sobota

07.00 – maša in zajtrk
09.00 – predavanja
13.00 – kosilo in odmor
14.00 – delavnice
15.00 – sklep

Dodatne informacije dobite pri Mojci Kepic na sedežu Slovenske karitas na Kristanovi ulici 1 v Ljubljani po tel. št. 01/300–59–69 ali po e-pošti na naslovu [email protected].