S pomočjo sredstev pobude "Papež za Ukrajino" financirali 80 projektov

Vir: http://popeforukraine.com.ua/en Vir: http://popeforukraine.com.ua/en

V preteklem letu so v Ukrajini izvedli približno 80 večjih in manjših projektov, ki so bili financirani zahvaljujoč pobudi »Papež za Ukrajino«.

Gre za sredstva, zbrana v okviru posebne nabirke, ki jo je sveti oče napovedal 3. aprila letos in je tri tedne kasneje potekala po vsej Evropi. Slovenski verniki so ob tej priložnosti darovali 158.914,24 EUR sredstev

Sredstva za počitnice otrok, za grelnike za družine in vrtca
Podrobnejše informacije je moč najti na posebni spletni strani, kjer so objavljeni programi, ki so bili odobreni ali izvedeni. Med njimi je bil tudi poletni tabor za 86 otrok s t.i. »sivih področij« Donbasa, ki so s pomočjo Karitas v Ukrajini lahko odšli v Savudrijo na Hrvaškem; prispevki so bili namenjeni tudi dobrodelnemu združenju Emanuel za projekte pomoči žrtvam spopadov na vzhodu države. Koordinatorka Galina Kucher je razložila, da bodo sredstva uporabili za izvedbo poletnih taborov za 2.000 otrok z naslovom »področja miru«. Poleg tega pa bodo razdelili tudi grelnike za 1.410 družin v vaseh Krasnogorivka in Maryinka, ki sta že pred tremi leti ostali brez oskrbe s plinom. V dveh vrtcih, ki lahko sprejemeta po 600 otrok, bodo namestili tudi prenosna grelca, ki bosta omogočila ponovni prihod otrok. V načrtu je tudi posodobitev bolnišnice v Krematorsku in postavitev vodnjaka v vasi Bakmuta.

Tehnični odbor bo nadomestilo tehnično tajništvo
Z apostolske nunciature v Ukrajini so sporočili, da je tehnični odbor, ki ga je ustanovilo vatikansko državno tajništvo, opravil nalogo, ki mu je bila zaupana za eno leto, in sicer preverjanje projektov, ki se financirajo iz pobude »Papež za Ukrajino«. S 1. septembrom bo omenjeni odbor nadomestilo tehnično tajništvo, ki ga je prav tako želel Sveti sedež.

Koordinator in svetovalec tehničnega tajništva: latinski in grkokatoliški škof
Od samega začetka je tehnični odbor vodil Jan Sobilo, pomožni škof škofije Kharkiv-Zaporizhia, ki je spremljal situacijo v Ukrajini in poskrbel, da so sredstva prejele osebe, ki so najbolj potrebovale pomoč. Začrtali so kriterije za izbiro in odobrili postopke za izvajanje in pregledovanje, pri čemer so jim pomagale tudi ukrajinske in mednarodne organizacije, dobrodelne fundacije in župnije. Koordinator novega tehničnega tajništva bo Edward Kawa, pomožni škof latinske nadškofije Lvov, medtem ko bo škof Kenneth Nowakowski iz grkokatoliške eparhije v Kanadi opravljal nalogo svetovalca.

Vir: Radio Vatikan.