»Romi ste v srcu Cerkve« - Svetovno srečanje Romov s papežem Frančiškom

26.10.2015 Vatikan Rom, Romanje, SŠK

Pred 50 leti (26. septembra 1965) je papež Pavel VI. obiskal Rome v Pomeziji, romskem naselju na obrobju Rima. Njegove besede na tem srečanju: »Romi ste v srcu Cerkve« so bile geslo svetovnega romanja Romov in drugih potujočih ljudstev od 23. do 26. oktobra v Rim.

Namen romanja, ki ga je pripravil Papeški svet za pastoralo migrantov in potujočih, je bil poglobitev in utrditev vere na svetih krajih krščanstva v Rimu ter srečanje s papežem Frančiškom.

Romanja so se udeležili tudi Romi iz Slovenije v organizaciji koordinatorja za pastoralo Romov pri Slovenski škofovski konferenci in ob podpori ter pomoči Slovenskega društva Suverenega malteškega viteškega reda v Sloveniji.

Romarski program celotnega dogajanja je bil zelo bogat. V soboto, 24. oktobra,  zvečer je bil križev pot v rimskem Koloseju, na kraju, kjer je mučeniške smrti umrla množica kristjanov. Z lučkami in baklami so Romi iz Evrope, Indije in Južne Amerike spremljali besede križevega pota, ki jih je napisal francoski duhovnik Claude Dumas, po narodnosti Rom, ki dela in živi med Romi. V teh besedah je bilo čutiti njegovo osebno izkušnjo trpljenja romskega naroda, ki je pridruženo Kristusovemu trpljenju. Enajsto postajo križevega pota je v slovenskem jeziku prebral Marjan Horvat iz romskega naselja Pušča, na kar so bili Romi iz Slovenije še posebej ponosni.

V nedeljo, 25. oktobra, je bila v središču praznovanja evharistična daritev v cerkvi Matere Božje ljubezni, pri kateri se je zbralo 4000 Romov. Evangelij je bil prebran v romskem jeziku, kar je bilo sporočilo, da je oznanilo božje besede namenjeno vsem ljudem. Somaševanje je vodil predsednik Papeškega sveta za pastoralo migrantov in potujočih kardinal Antonio Maria Veglio. Poudaril je pomen povezanosti z Bogom po zakramentih. Različne romske  skupine so prepevale pesmi v svojih romskih narečjih.

Ker je nedelja dan veselja in počitka, so se po maši vsi Romi zbrali na bližnjem travniku, kjer je bilo preprosto popotno kosilo in ogled cirkuških predstav, zvečer pa je bil v baziliki Naše Gospe v Trasteveru koncert romske glasbe, ki so ga s svojo spontanostjo in plesom poživili prav Romi iz Slovenije.

V ponedeljek, 26. oktobra, je prišel težko pričakovani trenutek srečanja s papežem Frančiškom. Na avdienci v dvorani Pavla VI. se je zbralo 7000 Romov z vsega sveta. V programu različnih romskih glasbenih in plesnih skupin se je pokazala lepota romske glasbene in plesne umetnosti, katere del si je ogledal tudi papež Frančišek.

V nagovoru je najprej spomnil na dogodek pred petdesetimi leti, ko je Rome nagovoril papež Pavel VI. Kot posebno znamenje božje bližine romskemu narodu je izpostavil duhovne poklice med Romi: duhovnike, redovnike, redovnice in diakone. Vse te posvečene osebe so priče evangeljske prosojnosti in vezi med dvema kulturama. Zato jih je spodbudil, naj bodo spremljevalci svojega naroda tako na duhovnem področju kot v vsakdanjem življenju.

V nadaljevanju govora je papež Frančišek zatrdil, da pozna težave, s katerimi se soočajo romska ljudstva. Nastopil je čas, da se izkoreninijo predsodki in medsebojno nezaupanje, ki so pogosto temelj diskriminacije, rasizma in ksenofobije. Zato je tudi odgovornost romskih ljudstev, da se v današnjem času zavzemajo za gradnjo bolj človeških periferij, vezi bratstva in medsebojne delitve.

Spomnil je na zgled bl. Zefirina Gimeneza Mallo, španskega Roma, ki se je odlikoval s svojimi krepostmi, ponižnostjo, poštenostjo in pobožnostjo do Marije, ki ga je pripeljala do mučeništva.

Na koncu avdience je papež Frančišek okronal kip Marije, zavetnice Romov, kakor je storil že papež bl. Pavel VI.

S tem srečanjem in ogledom bazilike sv. Petra v Vatikanu se je zaključilo svetovno srečanje Romov in drugih potujočih ljudstev, ki so ga udeleženci globoko doživeli in začutili, da so Romi ne samo v srcu Cerkve, ampak srce Cerkve, kot je rekel papežev generalni vikar za mesto Rim kardinal Agostino Vallini na križevem potu v Koloseju.

 

Peter Kokotec, Koordinator za pastoralo Romov pri SŠK