Romanje bolnikov, njihovih spremljevalcev in zdravstvenih delavcev v Lurd

22.6.2014 Lurd, Francija Bolnik, Romanje

Slovenci pod vodstvom bolniškega duhovnika Mira Šlibarja na Dobrovi v sodelovanju z Nadškofijo Gorica deveto leto zapored organizirajo romanje za bolnike, njihove spremljevalce in zdravstvene delavce v Lurd v Franciji z vlakom in letalom. Romanje bo od nedelje, 22. do sobote, 28. junija 2014, potekalo pod geslom »ZA HOJO PO POTI RESNICE, Z DOBROTO: VERA NA POTI LJUBEZNI. Iz domovine se ga bo udeležilo 102 oseb, pridružili se bodo tudi nekateri Slovenci iz zamejstva. Slovenske romarje bodo spremljali upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih in štirje duhovniki. V četrtek, 26. junija 2014, bo ob 6.00 slovenska maša pri lurški votlini, ki jo bodo neposredno prenašali na internetni strani Lourdes France tv.

Romanje v Italiji na poseben način podpira ustanova UNITALSI (Unione Nazionale Italiana Trasporto Ammalati a Lourdes e Santuari InternazionaliItalijanska narodna zveza za transport bolnikov v Lurd in mednarodna romarska središča).

Posamezniki ali ustanove romanje bolnikov podpirajo tudi s prostovoljnimi darovi, s pomočjo katerih pomagamo pri plačilu romanja bolnikom, zlasti tistim, ki težko plačajo celotno  ceno, posebno otrokom in mladim. Dodatne informacije dobite na naslovu: Miro Šlibar, Ul. Emila Adamiča 60, 1356 Dobrova. GSM: 031/613–378 e-naslov: miro.slibar@rkc.si

 

Kratka predstavitev Lurda

Lurd (francosko Lourdes) je mesto in romarsko središče v jugozahodni Franciji. Do sredine 19. stoletja je bilo trgovsko mestece ob vznožju Pirenejev z gradom kot glavno znamenitostjo. V letu 1858 se je razširila vest, da se je na njegovem obrobju revni deklici Bernardki Soubirous (1844–1879) prikazala Devica Marija. Tja so posledično začele prihajati množice romarjev in turistov in Lurd je danes eno od glavnih svetovno znanih krščanskih romarskih središč.

Lurd vsako leto obišče okrog 6 milijonov romarjev in turistov. Številni med obiskovalci so bolniki, ki upajo tudi na ozdravitev s pomočjo lurške vode, ki ima zdravilne učinke. Ljudje jo pijejo in se z njo umivajo. Mesto je od leta 1860 obiskalo več kot 200 milijonov obiskovalcev. Znanih je več čudežnih ozdravitev, ki jih je priznala in potrdila tudi uradna Cerkev.

Pročelje Bazilike Rožnega venca je od decembra 2007 opremljeno z mozaikom slovenskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika iz Centra Aletti v Rimu.