Ribniški pasijon 2019

22.4.2019 Kultura, Post, Velika noč

Letošnji Ribniški pasijon bo 13. aprila 2019 ob 19.00 v športni dvorani Sodražicain 22. aprila ob 19. uri v športnem centru Ribnica.

Ribniška pasijonska družina, katere člani prihajajo iz večih občin, je tudi letos strnila vrste in v mesecu aprilu si bomo lahko ogledali že trinajsto gledališko – glasbeno uprizoritev trpljenja Jezusa Kristusa. Letošnji Ribniški pasijon bo vseboval moderne elemente.Govoril bo o daritvi Jezusa in o tem, kako se človek sooča s sedmimi smrtnimi grehi. Živimo v obdobju, ko morala in etika izgubljata na veljavi,  ko je greh postal vrlina in se ga celo nagrajuje, namesto kaznuje. Zato bo tokrat izpostavljena tema, kako se moderni človek in kristjan sooča z moralo in grehom. Vsak kristjan vsakodnevno prihaja v skušnjave in je razpet med tem, kar ga uči vera in tem, kar mu narekuje moderna družba. V času, kjer štejejo smeški in všečki  ter kraljujejo nove tehnologije, moderni kristjan išče svoj prostor pod soncem. Z letošnjim pasijonom, ki nosi naslov »Daritev za grehe sveta«, želijo sporočiti, da se vsaka pot začne in konča pri Bogu in da lažni bogovi na dolgi rok nimajo možnosti. 

Ribniški pasijon ni le krščanska, temveč tudi kulturna prireditev. Alenka Pahulje, koordinatorka območne izpostave JSKD Ribnica, o Ribniškem pasijonu: »Ribniški pasijon je z vidika organizacije množice sodelujočih, gledališke postavitve, glasbenega avtorstva in zahtevne teme, gotovo eden največjih projektov v naši regiji. Spremljam ga že od vsega začetka in pogumno je, da snovatelji zmorejo skoraj vsako leto pripraviti nov program, z vrsto dodanih vsebin in s sodobnimi pristopi. Odmevnost dogodka je zelo velika, saj Ribniški pasijon ves čas spremlja množično občinstvo, ki uspe popolniti prostor na prostem ali velike športne dvorane, ki sprejmejo 1000 obiskovalcev in več. Predvsem pa gre za dinamičen proces ustvarjanja vseh vpletenih, ki že trinajsto leto v naš prostor vnašajo svetopisemske zgodbe, kot jih povečini drugje po Sloveniji ne izvajajo in tako izkazujejo svojo enkratnost«.

Vstopnine ni, prostovoljni prispevki pa so dobrodošli.

 

Renata Mihelič