Rezultati primerjave DNK kard. Franca Rodeta in g. Petra Stelzerja

2.10.2012 Ljubljana Kardinal Rode
Matej Pavlič - Nina Zidar Klemenčič - kardinal Franc Rode - Ivan Štuhec - vir - Radio Ognjišče Matej Pavlič - Nina Zidar Klemenčič - kardinal Franc Rode - Ivan Štuhec - vir - Radio Ognjišče

Kronologija poročanja časnika Delo o domnevnem očetovstvu kard. Franca Rodeta

6. avgust 2012 – v Delu izide članek z naslovom Zaklenjena rajska vrata, kjer piše »Sicer pa se tudi za kardinala Franca Rodeta govori, da ima v Ljubljani živeče otroke.«

7. avgust 2012 – kardinal na odgovorno urednico Romano Dobnikar Šeruga naslovi dopis z zahtevo po objavi popravka. Delo to zavrne.

17. avgusta 2012 – na kardinalov e-naslov prispe prošnja novinarja Dejana Karbe za srečanje na štiri oči, ne razkrije pa vsebine pogovora.

21. avgusta 2012 – tajnik pošlje novinarju sporočilo, da se je dialog z Delom ustavil pri njihovi zavrnitvi objave popravka, zato se spet lahko začne s tem dejanjem.

22. avgusta 2012 – Karba kratko spet zaprosi za srečanje s kardinalom.

22. avgusta 2012 – tajnik odgovori, da bo morebitnemu razširjanju neresnic sledil pravni postopek.

23. avgusta 2012 – novinar pošlje niz vprašanj o kardinalovem odnosu do Tanje Brede, eno od vprašanj sprašuje o pripravljenosti opraviti test DNK za ugotavljanje očetovstva Petru Stelzerju. Takrat prvič v svojem življenju kardinal prejme vprašanje o ugotavljanju očetovstva.

24. avgusta 2012 – na kardinalov e-naslov prispe prva e-pošta Petra Stelzerja s priloženimi tremi fotografijami. V sporočilu ni prošnje za ugotavljanje očetovstva.

25. avgusta 2012 – tajnik odpiše novinarju Karbi, da se njegova vprašanja nanašajo na neresnično trditev, ki jo je kardinal že zavrnil, ter v primeru nadaljevanja pisanja v to smer napove ustrezne pravne postopke za začetek kazenskega pregona.

25. avgusta 2012 – Karba tajniku Pavliču, s katerim se kot nekdanja študenta teologije poznata, odgovori na osebnejši ravni in mu očita, ker ni uredil srečanja s kardinalom.

26. avgusta 2012 – tajnik piše Karbi e-pošto, v kateri nakaže možnost, da do intervjuja vendarle pride: »G. kardinal možnosti pogovora za Delo še ni popolnoma izključil, vendar pa se tudi še ni dokončno odločil zanj. Njegova odločitev bo znana v nekaj dneh, sporočim ti jo nekako do srede dopoldne. Vendar bi bilo treba priti v Rim. S tem se ti ponuja možnost za večji intervju, v katerem, upam, ne bo prostora za neumestna ali žaljiva vprašanja.«

26. avgusta 2012 – Novinar odgovori z daljšo e-pošto, v kateri izrazi svoje upanje, da ga kardinal sprejme in da je pripravljen intervju opraviti kjer koli.

27. avgusta 2012 – Karba okr. 14. ure pošlje elektronsko sporočilo, v katerem pove, da so se na Delu odločili za objavo, saj naj bi kardinal po njihovem mnenju imel zadosti časa za pripravo odgovorov ali pogovor.

27. avgusta 2012 – kardinal na uredništvo in upravo Dela nekaj po 17.00 naslovi dopis, v katerem opozarja, da je morebitni članek na temo »kardinalovih otrok« neresničen, in poziva, naj ga ne objavijo.

27. avgusta 2012 – pozno popoldne tajnik pokliče Petra Stelzerja, ta najprej ne dvigne, nato vrne klic; po daljšem pogovoru se dogovorita, da bo govoril še s kardinalom, kar se tudi zgodi.

27. avgusta 2012 – ob 20.27 na kardinalov e-naslov prispe drugo Stelzerjevo sporočilo.

27. avgusta 2012 – ob 22.21 prispe odgovor odg. urednice Romane Dobnikar Šeruga, v katerem sporoči, da bo članek objavljen in da so svoje delo opravili »profesionalno in kakovostno«.

Od 28. avgusta do 8. septembra nato v Delu izide vrsta člankov o kardinalovem domnevnem očetovstvu, ki so odjeknili v slovenski javnosti.

G. kardinal je že na dan prve objave odločno zanikal navedbe o domnevnem očetovstvu in izrazil takojšnjo pripravljenost na primerjavo DNK.


Izvedensko mnenje v prenosu dednega materiala


Odlomki iz Odprtega pisma prijateljem kardinala Franca Rodeta


Izjava predsednika SŠK