Red za zasluge škofu Jožefu Smeju

31.3.2016 Ljubljana Država, Nagrada, Škofija Maribor, SŠK
Msgr. dr. Jožef Smej Msgr. dr. Jožef Smej

Predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor bo v četrtek, 31. marca 2016, ob 10.30 v Veliki dvorani Predsedniške palače podelil državno odlikovanje Red za zasluge mariborskemu upokojenemu pomožnemu škofu msgr. dr. Jožefu Smeju.

Msgr. dr. Jožef Smej je bil rojen 15. februarja 1922 v Bogojini. V bogoslovje je vstopil v Mariboru, končal pa ga je v Sombotelu, kjer je 8. decembra leta 1944 (na praznik Brezmadežne) prejel mašniško posvečenje. Med letoma 1944 in 1948 je deloval kot kaplan v Dokležovju, Dobrovniku in Turnišču. Nato pa je bil do leta 1969 najprej kaplan ter pozneje župnik in dekan v Murski Soboti. Leta 1969 se je preselil v Maribor, kjer je med drugim opravljal službo stolnega kanonika, člana zbora škofovih svetovalcev, naddekana, stolnega prošta mariborskega stolnega kapitlja in generalnega vikarja. Za mariborskega pomožnega škofa je bil imenovan 25. aprila 1983, posvečen pa 23. maja istega leta. 18. junija 2009 se je upokojil. Njegovo škofovsko geslo se glasi: »Milosti polna, spomni se«. Škof Smej je 8. junija 2015 prejel visoko madžarsko državno odlikovanje Madžarski zlati križ za zasluge. Priznanje je sad njegovega poznavanja madžarske literature ter prevodov klasičnih romanov iz 19. in 20. stoletja iz madžarščine v slovenščino. Škof Smej je 19. oktobra 2015 v počastitev praznika Mestne občine Maribor prejel naziv častnega občana.


Obrazložitev

Red za zasluge je za življenjsko delo in bogat prispevek k duhovni nacionalni kulturi Slovencev prejel dr. Jožef Smej, slovenski rimskokatoliški duhovnik, teolog, pisatelj, pesnik, prevajalec, raziskovalec in cerkveni zgodovinar. Življenjsko delo mariborskega pomožnega škofa dr. Jožefa Smeja je obsežno in raznovrstno. Njegov opus ni namenjen le pripadnikom njegove verske skupnosti, nenehno se je zanimal za kulturo in ljudi, ki so med Muro in Rabo stoletja ohranjali svojo vero in narodnost. Pomemben prispevek k duhovni kulturi je dal tudi s svojo človeško držo. Velja za človeka visoke integritete, iskrenega zagovornika strpnosti in medsebojnega razumevanja, zaradi česar ima posebno mesto v srcu Slovencev, še posebno Prekmurcev, ki so ga uvrstili med osebnosti leta 2000.

Škof msgr. dr. Jožef Smej se je predsedniku republike zahvalil z oceno, da človek v svojem 95. letu življenja čustvuje drugače: »njegove misli so, ali pa morajo biti pri nebeškem Očetu,« je dejal. Preletel je pot svojega bogoslužja in podal nauk, ki ga je sam prejel od svojega duhovnega vodje pred številnimi leti: »Če ti kdo kaj da, z eno roko sprejmi, z drugo pa to izroči Bogu.«