Razstava v Pretorski palači v Kopru in zahvalna sveta maša v koprski stolnici ob srebrnem jubileju Umetniki za karitas

8.10.2019 ob 17:30 Koper Škofija Koper, Karitas, Umetnost

V torek, 8. oktobra 2019, bo v Pretorski palači v Kopru ob 17.30 odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 25. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas na Sinjem vrhu nad Ajdovščino v avgustu 2019 z geslom »Odrinimo na globoko«. Razstava v Pretorski palači je že več let rezultat sodelovanja med Škofijsko karitas Koper in Galerijo Insula. 

Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in Tone Seifert spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Tekom let so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic. Razstava je obogatena s slikami bivših udeležencev in različnih darovalcev, katerih imena so objavljena v katalogu. S svojimi deli sta se jubilejni koloniji poklonila tudi Dragica Čadež in Mirsad Begić. 

Po razstavi bo ob 19.00 v koprski stolnici zahvalna sveta maša ob srebrnem jubileju mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas. Sveto mašo bo vodil koprski škof dr. Jurij Bizjak in bo ob tej priliki podelil Odličje Svetega Jožefa Delavca strokovnima sodelavkama kolonije Umetniki za karitas, in sicer likovni kritičarki gospe Anamariji Stibilj Šajn ter slikarki in oblikovalki gospe Silvi Karim.

Silva Karim, pedagoginja, ilustratorka in oblikovalka je skupaj s svojim možem akademskim slikarjem Azadom Karim, vsakoletna svetovalka pri izboru likovnih umetnikov, kot tudi darovalka svojih likovnih del v koloniji Umetniki za karitas. Gospa Silva je oblikovala logotip Umetniki za karitas, vsako leto pa oblikuje tudi katalog, ki spremlja razstave na svojem potovanju. Za Karitas je tudi oblikovala večino znakov, plakatov, zgibank in voščilnic. 

Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka daje s svojim znanjem in tenkočutnostjo pečat vsakokratni koloniji in vsem razstavam. S skrbno izbranimi besedami vsako leto v katalogu opiše likovni opus sodelujočih umetnikov, kar tudi predstavi na domačih in mednarodnih razstavah. Tudi zaradi gospe Anamarije je projekt Umetniki za karitas prepoznaven in spoštovan med umetniki in ljubitelji umetnosti. 

Mednarodna likovna kolonija Umetniki za karitas se od leta 1995 dalje tretji teden v avgustu dogaja na Sinjem vrhu nad Ajdovščino. Tisoč metrska gora je postala zbirališče številnih likovnih delavnic, med katerimi je kolonija Umetniki za karitas posebna, saj jo navdihuje dobrodelnost, predvsem pa dejstvo, da je vse delo v zvezi s kolonijo in razstavami opravljeno prostovoljno. Karitas vsako leto izbere geslo kolonije, s katerim opozarja na aktualne stiske.

Med likovnimi umetniki je kolonija priljubljena, saj je letos doživela že srebrno obletnico in je v 25 katalogih zapisanih več kot 1.900 imen avtorjev, ki so prišli iz vseh petih celin, ustvarili so 3.000 likovnih del, od katerih je že več kot 2.600 našlo lastnike. Izkupiček je bil namenjen različnim projektom pomoči, ki jih izvaja Karitas.

Likovna kolonija je prvi del mednarodnega projekta Umetniki za karitas, ki se nadaljuje v potovanje razstav. V vseh teh letih je bilo 340 razstav po Sloveniji, vsako leto v Gorici in Trstu, dvakrat v Rimu, trikrat v Bruslju ter po enkrat na Koroškem, na Dunaju in v Sarajevu.

Glavni namen celotnega projekta, ki prerašča v gibanje je druženje umetnikov, darovanje njihovega časa in talenta, pa tudi plemenitenje družbe z umetnostjo in dobrodelnostjo. Poleg tega so razstave, ki potujejo vračilo umetnikom, ki darujejo svoj talent in svoj čas, saj marsikdo med njimi si samostojne razstave na tolikih lokacijah ne more privoščiti.

Dragocena pomoč od samega začetka so strokovni sodelavci in pomočniki, med katerimi posebno izstopata dve izredni gospe, ki zaradi svoje vere in ljubezni do umetnosti in dobrodelnosti, nesebično darujeta svoje znanje in svoj čas. 

Odličje sv. Jožefa delavca so ob 25-letnici Škofijske karitas Koper že prejeli dotedanji ravnatelj Matej Kobal, posthumno Bogdan Žorž in sedanja ravnateljica Jožica Ličen.

KATALOG

Pripravila: Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas in ravnateljica Škofijske karitas Koper, gsm 041 429 713, [email protected]