Razstava ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev

24.5.2019 Ljubljana Marija, Ekumenizem, Kultura

Od 24. maja do 15. septembra 2019 bo v ljubljanskem Mestnem muzeju na ogled razstava več kot 80 ruskih ikon iz vodilnih ruskih muzejev.

Izbor 85 ikon iz obdobja od poznega srednjega veka do 20. stoletja predstavlja zaokroženo zgodbo motiva in podobe Matere Božje, kolektivnega simbola pravoslavnega vzhoda. Umetnine predstavljajo edinstven vpogled v rusko kulturo in duhovnost ter odpirajo priložnost za soočenje z bogato rusko kulturno dediščino ikonopisja.

Kustosi treh največjih ruskih muzejev – moskovske Državne Tretjakovske galerije, Muzeja umetnosti v Jaroslavlju ter Državnega zgodovinskega in umetnostnega muzeja Sergiev Posad, – so se odločili razstaviti ikone, ki častijo Božjo Mati Marijo. Kronološko razstava pokriva obdobje od konca 13. do začetka 20. stoletja. Na razstavi bodo tako predstavljene ikone, ki so stale v rdečem kotu vsake ruske hiše, velike cerkvene ikone in manjše podobe, okrašene z dragocenimi zakladi.

Umetniška dela, predstavljena na razstavi, odražajo zapleteno in raznoliko ikonografijo ter tipologijo ruskih ikon. Med njimi izstopajo zlasti ikone s podobo Matere Božje z Detetom, ki pomeni pomemben vidik čaščenja Device Marije. Kot govori izročilo, naj bi prve ikone Matere Božje z Detetom Jezusom naslikal že evangelist Luka. Častili so jih kot čudežna dela, izdelali številne njihove reprodukcije, mnoge med njimi so postale znane kot čudodelne.

Več na spletni strani muzeja.