Razkošen poklon glasbeni ustvarjalnosti ob 20. letnici ponovnega delovanja Škofijske klasične gimnazije

10.1.2013 Ljubljana Zavod sv. Stanislava, Glasba
Foto - Zavod sv. Stanislava Foto - Zavod sv. Stanislava

V cerkvi v Zavodu sv. Stanislava so bili v četrtek, 10. januarja 2013, udeleženci priča odličnemu božično-novoletnemu koncertu, ki je sad dvajsetletnega srčnega in sistematičnega dela na področju glasbenih dejavnosti na Škofijski klasični gimnaziji in Glasbeni šoli. Nastopili so trije zbori – Dekliški zbor sv. Stanislava (dirigentka Helena Fojkar Zupančič), Ženski zbor Mens Sonora (dirigent Erik Šmid) in Komorni zbor Megaron (dirigent Damijan Močnik), solisti Glasbene šole ter Godalni orkester Glasbene šole. Izvajali so dela Gallusa, Bacha, Händla, Bojesena, S. Premrla, L. M. Škerjanca ter D. Močnika in D. Miklavčiča. Slednja delujeta in ustvarjata v Zavodu sv. Stanislava. Programske točke so bile v celoti pripravljene s strani sedanjih in nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije, kar jim daje posebno vrednost.

V nagovoru številnim domačim ljubiteljem glasbe, prijateljem Zavoda, staršem, predstavnikom družbenega življenja in veleposlanikom je direktor Zavoda sv. Stanislava dr. Roman Globokar najprej omenil vzporednico med geslom ob 20-letnici Škofijske klasične gimnazije, ki se glasi Skozi tebe kipela bo rast, in mozaikom p. Marka Ivana Rupnika, ki predstavlja prehod iz brezna smrti v življenje in nazadnje v vstajenje. Zavod, ki je bil ob koncu druge svetovne vojne zadnja postaja pred smrtjo, je danes prostor upanja in rasti mladih, ki sta se na koncertu oblikovala v razkošnem glasbenem izrazju. Za to gre zahvala glasbenim pedagogom na Škofijski klasični gimnaziji in Glasbeni šoli, je povedal direktor. Z uspešno uvedbo t. i. zborovske piramide, ki je sestavljena iz petih gimnazijskih zborov in dveh zborov alumnov, zasnoval pa jo je Damijan Močnik, so ponesli ime zborov po vsej Evropi in tudi širše po svetu. Roman Globokar je prebral tudi opis vzdušja, ki ga je ustvarjala glasba na dolgih zavodskih hodnikih že v predvojni gimnaziji, zlahka pa bi ga zamenjali za zapis kakšnega novodobnega škofijca, kar priča, da je glasba imela velik pomen v vzgojno izobraževalnem delu procesu že od ustanovitve dalje. Glede na razcvet ustvarjalnosti v tej smeri kaže, da bo temu še dolgo tako. V veselje poslušalcem in užitek ustvarjalcem samim.


Besedilo je pripravila pomočnica direktorja v Zavodu sv. Stanislava Lily Schweiger Kotar, ki je za dodatne informacije na voljo po tel. št. 01/582–21–51 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].


Povezava do fotogalerije.