Radio Ognjišče z 18. gala koncertom v Cankarjevem domu začel praznovanje 18. rojstnega dne

18.11.2012 Ljubljana Glasba, Radio Ognjišče
Nastopajoči pevci na koncertu Nastopajoči pevci na koncertu

18 let delovanja Radia Ognjišče

Radio Ognjišče bo 28. novembra 2012 praznoval 18. rojstni dan. Uvod v praznovanje je bil nedeljski 18. gala koncert z naslovom Presenečenje v Cankarjevem domu v Ljubljani, s katerim so se spomnili tudi 80-letnice direktorja Ognjišča msgr. Franca Boleta. Praznovanje bo doseglo vrh z mašo v sredo, 28. novembra 2012, ob 12.00, v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano, daroval pa jo bo celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek. Po maši bo ob 13.15 v dvorani Zavoda okrogla miza o odgovornem državljanstvu, na njej pa bodo med drugim sodelovali Barbara Brezigar, dr. Miro Cerar, dr. Jože Ramovš in Bogdan Žorž.


Poročilo o koncertu v Cankarjevem domu

Radio Ognjišče rojstni dan vsako leto obeležuje z gala koncertoma v Gallusovi dvorani Cankarjevem domu v Ljubljani. V nedeljo, 18. novembra 2012, je koncert potekal 18. leto zapored. Letos organizatorji niso želeli izdati ničesar. Ne imen nastopajočih, ne voditeljev, ne zvrsti glasbe. Koncert so naslovili z naslovom Presenečenje.

»Še sami smo bili presenečeni, da med ljudmi uživamo tako močno zaupanje, da pridejo na koncert brez vedenja, kaj jih tam čaka,« je poudaril glavni in odgovorni urednik Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak.

V glasbenem delu so sodelovali radijski sodelavci: Marjan Bunič, Petra Gorše, Ivan Hudnik, Andrej Jerman, Mirjam Judež, Miha Močnik, Tadej Sadar, Jure Sešek in Urša Sešek,. Peli so zimzelene melodije, saj letos mineva 50 let od začetka Slovenske popevke. Posebne pozornosti je bil na koncertu deležen direktor Ognjišča msgr. Franc Bole, ki je letos dopolnil 80 let življenja. Radijske sodelavce so na odru spremljali odlični glasbeniki pod vodstvom Mihe Goršeta, ki je tudi avtor vseh aranžmajev in producent. Poleg njega so bili na odru še: Dorian Granda (bobni), Jan Gričar (saksofon), Martin Lunder (kitara) in Matej Tekavčič (bas). Glasbene dele programa sta med seboj duhovito povezovala dramska igralca Gregor Čušin in Boštjan Smukavec. Tudi letošnji gala koncert pomeni iskreno zahvalo vsem dobrotnikom, ki z darovi omogočajo delovanje in razvoj Radia Ognjišče.

Večernega koncerta ob 19.00 so se udeležili vrhovni predstojniki redovnih skupnosti v naši državi, predsednik Slovenske škofovske konference ljubljanski nadškof metropolit msgr. Anton Stres, mariborski nadškof metropolit msgr. Marjan Turnšek, celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, novomeški škof msgr. Andrej Glavan in murskosoboški škof msgr. Peter Štumpf. Navzoča sta bila tudi podpredsednika vlade RS in ministra Ljudmila Novak in mag. Radovan Žerjav.


Maša in okrogla miza

V sredo, 28. novembra 2012, bo v cerkvi Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano ob 12.00 slovesna maša, ki jo bo daroval celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, pel pa bo pevski zbor Mysterium iz Kranja. Po maši bodo z državno sekretarko Barbaro Brezigar, pravnikom dr. Mirom Cerarjem, antropologom dr. Jožetom Ramovšem in psihoterapevtom Bogdanom Žoržem v dvorani Zavoda govorili o odgovornem državljanstvu. Izpostavili bodo sodelovanje vsakega posameznika v družbi, tudi v povezavi z letom vere, ki ga je Cerkev začela letos jeseni.

Radio Ognjišče je 5. junija 1994 v Kopru ustanovilo Tiskovno društvo Ognjišče. Radio je takrat začel z lokalnim oddajanjem, z neprekinjenim oddajanjem 24-urnega programa pa 28. novembra 1994 v kleti Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano.


Besedilo je pripravil novinar Radia Ognjišče Alen Salihović, ki je na voljo za dodatne informacije, GSM: 051/685–661, ali po e-pošti na naslovu [email protected].


Avtorja objavljenih fotografij sta Rok Mihevc in Izidor Šček.