Protiustavni zažig križa v Strunjanu in medijsko blatenje slovenskih škofov

16.5.2012 Cerkev na Slovenskem Izjava, Laik, Nestrpnost
Logo SKLS Logo SKLS

V Svetu katoliških laikov Slovenije izražamo prizadetost ob že drugem zažigu križa v Strunjanu. Prepričani smo, da gre za nemoralno in protiustavno dejanje, ki ogroža versko svobodo.

Nedavni dogodek je mogoče prav razumeti le, če upoštevamo simboliko križa in ognja. Križ – temeljni simbol krščanstva – je za kristjane znamenje odrešenja in Božje ljubezni do vseh ljudi; ogenj pa med drugim simbolizira uničenje in razdejanje, zato je na primer zažig državne zastave kaznivo dejanje. Tudi dogodka zažiga križa v našem kulturnem okolju zato ni mogoče razumeti drugače kakor izraz izzivanja in nestrpnosti do krščanstva.

Prepričani smo, da je na poti k strpni, demokratični in svobodni družbi, ki bo dosledno uresničevala spoštovanje človekovega dostojanstva, potrebno jasno zavrniti vsakršen poskus zlorabe ustavno zagotovljene svobode izražanja. Od državnih organov zato pričakujemo, da bodo nepristransko, na podlagi ustavnega načela vladavine prava, izvedli vse ustrezne postopke za ugotavljanje odgovornosti storilcev.

V Svetu katoliških laikov Slovenije nas prav tako žalosti medijsko blatenje slovenskih škofov v zadnjih dneh. Nekateri mediji o njih na temelju nezanesljivih in netočnih virov poročajo senzacionalistično in tendenciozno z namenom ustvarjanja afer. Medije zato pozivamo k varovanju dobrega imena ter k večji profesionalnosti in odgovornosti za dobro vseh državljanov Republike Slovenije. V Svetu katoliških laikov Slovenije vsem prizadetim izrekamo solidarnost in obljubljamo molitveno podporo.
 


Svet katoliških laikov Slovenije

Izjava v PDF obliki