Prostovoljni delovni tabor za mlade Summerjob 2024

6.8.2024 Podbočje Dobrodelnost, Duhovno gibanje
Foto: Gibanje Fokolarov Foto: Gibanje Fokolarov

V Podbočju na Dolenjskem bo med 6. in 10. avgustom 2024 potekal prostovoljni delovni tabor za mladeSummerjob 2024, ki ga organizira Gibanje Fokolarov.

Summerjob je prostovoljni delovni tabor za mlade, ki ga letos že enajsto leto pripravljajo Mladi za zedinjen svet iz Gibanja fokolarov. Namen tabora je s fizično pomočjo odgovarjati na konkretne potrebe lokalnega prebivalstva, hkrati pa spodbuditi gradnjo medsebojnih odnosov. Mladi za en teden ponudimo svoje roke in pomagamo tistim, ki sami zaradi fizičnih omejitev ali socialno-ekonomske stiske ne zmorejo postoriti dela doma in v okolici. 

Predstavitev projekta Summerjob 2024

Prijave se bodo odprle meseca maja. Ko povabimo mlade, jim povemo, da ni pogoj, da znaš delati, vendar, da imaš v sebi željo pomagati nekomu, ki nas potrebuje. Vedno je nekdo na SJ, ki te nauči del, s katerimi se prej še nisi srečal. 

Kdo smo in iz kje prihajamo: Smo mladi za zedinjen svet iz gibanja Fokolarov. Ustanoviteljica gibanja Fokolarov je Chiara Lubich. Prisotni smo po vsem svetu. Naš cilj je, da gradimo zedinjen svet s konkretnimi dejanji, bratstvo na podlagi zlatega pravila: »Stori drugemu to, kar želiš, da bi drugi storil tebi«. 

Pod naše projekte spadajo:
●      Miklavževanje v skupnosti Barka
●      Rezanje oljčnih vejic na Primorskem (s prostovoljnimi prispevki financiramo poletni delovni tabor Summerjob)
●      Summerjob 

Projekt Summerjob
●  Poslanstvo projekta Summerjob: gradnja medsebojnih odnosov z ljudmi, ki jim s svojimi rokami ponudimo pomoč zaradi fizičnih omejitev ali socialno-ekonomske stiske, v katerih se znajdejo.
●  Komu je namenjen Summerjob? Mladim od 18. leta naprej in vsem ostalim. Kdor je mlajši od 18. let je vedno dobrodošel, vendar naj pride z nekom (spremljevalcem), ki je starejši od 18. let (fizično delo, varnost, odgovornost ...)
Kako izgleda dan na Summerjobu: vsi skupaj se pred začetkom dela zberemo v dvorani, pogledamo si posnetek ali poslušamo doživetje udeleženca in poskušamo tisti dan živeti eno izmed vrednot, ki nam je bila predstavljena. Delo poteka na različnih lokacijah, pri družinah, posameznikih, ki ne uspejo več skrbeti za hišo in okolico. Dan zaključimo skupaj v krogu, kjer si podelimo doživetja iz delovišč, kako smo gradile odnose z delodajalci itd.)
Kako zaključimo Summerjob? Naredimo čajanko/piknik za vse delodajalce in vse ostale, ki so nam kakorkoli pomagali pripraviti projekt. Vedno je to zelo bogata izkušnja!
● Povežemo se z lokalno Karitas, kajti oni poznajo stanje na njihovem območju in nas lahko usmerijo oz. vzpostavijo stik z družinami ali posamezniki, ki bi potrebovali pomoč.
● Povabilo na Summerjob v Podbočju: 6. 8. – 10. 8. 2024, prijave se bodo odprle meseca maja. Ko povabimo mlade, jim povemo, da ni pogoj, da znaš delati, vendar, da imaš v sebi željo pomagati nekomu, ki nas potrebuje. Vedno je nekdo na SJ, ki te nauči del, s katerimi se prej še nisi srečal.
● Na socialnih omrežjih nas lahko najdejo na FB strani Summerjob Slovenija ali Mladi za zedinjen svet, na IG strani pa na Mladi za zedinjen svet.
●Če bi želeli izvedeti kaj več o samem projektu in drugih projektih, ki jih izvajamo Mladi za zedinjen svet, as vabimo k ogledu Facebook strani Mladi za zedinjen svethttps://www.facebook.com/mladizazedinjensvetslovenija in Summerjob Slovenijahttps://www.facebook.com/summerjobslovenija/ https://www.instagram.com/summerjob_slovenija/

Za dodatne informacije so na voljo preko e-maila: [email protected].