Prošnja za začetek beatifikacije Chiare Lubich

7.12.2013 Katoliška Cerkev Svetnik, Duhovno gibanje
Chiara Lubich Chiara Lubich

Ob 70. obletnici posvetitve Chiare Lubich Bogu in s tem začetka Gibanja fokolarov, je gibanje danes uradno podpisalo prošnjo za začetek postopka za njeno beatifikacijo. V zadnjem času so mnogi preprosti ljudje, kot tudi vidnejši predstavniki Katoliške Cerkve, drugih cerkva, verstev in kultur izrazili svojo željo, da bi začeli postopek kanonizacije tudi za Chiaro Lubich. Takšno priznanje - tako pravijo - bi namreč lahko spodbudilo mnoge h globljemu in osebnemu duhovnemu in moralnemu prizadevanju za dobro človeštva.

“To dejanje”, je ob slovesnem podpisu prošnje za beatifikacijo Chiare Lubich dejala predsednica gibanja Maria Voce, “vabi vse nas k večji svetosti, ki naj bi jo dan za dnem gradili v našem življenju in tako prispevali k temu, da bi bila vedno bolj vidna občestvena svetost, svetost ljudstva, za katero si je prizadevala tudi Chiara.”

S temi besedami je 7. decembra Maria Voce krajevnemu škofu msgr. Raffaellu Martinelliju napovedala uradno prošnjo začetka postopka kanonizacije ustanoviteljice gibanja Chiare Lubich, ki je svojo zemeljsko pot sklenila 14. marca leta 2008 v Rocca di Papa blizu Rima.

Papež Benedikt XVI. je takrat v sožalnem telegramu izpostavil njeno dolgo življenje, polno sadov. Potem ko je spregovoril o njenem nenehnem zavzemanju za občestvo v Cerkvi, za ekumenski dialog in bratstvo med vsemi narodi je dodal: »Gospodu se zahvaljujem za pričevanje njenega življenja, v katerem je znala prisluhniti potrebam današnjega človeka v popolni zvestobi Cerkvi in papežu«.

Bl. Janez Pavel II. pa je ob podelitvi častnega meščanstva Chiari Lubich leta 2000 med drugim takole zapisal: »Po sledeh Jezusa, križanega in zapuščenega, ste dali življenje Gibanju fokolarov, da bi tako pomagali možem in ženam današnjega časa izkusiti božjo nežnost in zvestobo, ko med njimi živite milost bratskega občestva in so tako veseli in verodostojni oznanjevalci evangelija.

Vodilo in karizma, ki jo je prejela Chiara Lubich je bila uresničitev Jezusove želje: Da bi bili vsi eno. Zato si je vedno prizadevala za dialog z vsemi, še več, za medsebojno evangeljsko ljubezen. Danes je v občestveno duhovnost edinosti pritegnjenih že več kot sedem milijonov ljudi, ki si po vsem svetu prizadevajo za vesoljno bratstvo.

V nekem intervjuju je dejala: »Vodi me on, ta karizma, ki je dar Svetega Duha. Vidim, vidim, povem, dam in potem se uresniči. Toda to ni moja zasluga, je zasluga Boga, ki me je vzel za orodje, on izbere. Morali smo udejanjiti tisto Jezusovo molitev, ko pravi: 'Da bi bili vsi eno', da bi bili vsi družina, da bi bili vsi ... in to se uresničuje. Ko bom v drugem življenju, bodo seveda drugi to razvijali.«

»Če bi morala zapustiti v oporoki dediščino, bi vsem zapustila Jezusa med nami. Ljubite se med seboj, kakor nas je ljubil Jezus, bodite pripravljeni umreti drug za drugega, bodite družina. To bi rekla, nič drugega, vse je v tem«.
 

KRATEK ŽIVLJENJEPIS CHIARE LUBICH

Chiara Lubich se je rodila v Trentu, 22. januarja 1920 kot druga od štirih otrok. Mati je bila goreča katoličanka, oče socialist. Svojo zemeljsko pot je sklenila 14. marca 2008.

Med divjanjem druge svetovne vojne, ko se je vse okrog nje rušilo, je razumela, da samo Bog ostane: Bog, ki je ljubezen. Njeno življenje se je spremenilo. Boga je izbrala kot edini ideal svojega življenja.

Sedmi december 1943 predstavlja uradni začetek Gibanja fokolarov, saj se je takrat Chiara posvetila Bogu. Danes je gibanje razširjeno v 182 državah sveta in vključuje več kot sedem milijonov ljudi.

Chiaro so povabili, da je spregovorila na različnih koncih sveta, prejela je 14 častnih doktoratov in 6 mednarodnih priznanj. Danes Chiara predstavlja enega od najbolj duhovno plodnih glasov na svetovnem prizorišču. Gibanje si namreč prizadeva za dialog in edinost med cerkvenimi gibanji in skupnostmi, med različnimi cerkvami, verstvi in tudi z ljudmi različnih prepričanj.

Karizma Chiare Lubich je prisotna na različnih družbenih področjih: od politike, ekonomije, sredstev družbenega obveščanja, do umetnosti, pedagogike, prava, zdravstva...

Njena občestvena duhovnost in nauk, ki iz nje izhaja, prinašata upanje in novo luč v sodobni svet.
Njen cilj pa je že vse do začetka vedno enak: prispevati k temu, da bi uresničili Jezusovo molitev: 'da bi bili vsi eno', sanje Boga: vesoljno bratstvo.