Prireditev Marija prečista, vseh milosti vir

24.5.2018 Brezje Marija, Kultura, Glasbenik, Glasba

Z večerno prireditvijo na trgu pred baziliko so sinoči, 24. maja 2018, sklenili slovesnosti ob prazniku Marije Pomagaj. Številni znani glasbeni ustvarjalci so sodelovali na prireditvi z naslovom Marija prečista, vseh milosti vir.

Trg pred baziliko Marije Pomagaj je bil skorajda premajhen za preko 2.000 obiskovalcev, ki so se udeležili prireditve, s katero so sklenili slovesnosti ob prazniku Marije Pomagaj.

Naslov prireditve izhaja iz ene od pesmi skladatelja Franceta Ačka. Večer, na katerem so nastopili znani slovenski glasbeni ustvarjalci, so pripravili na dan, ko praznuje Marija Pomagaj. Pesem in beseda sta se združili v zahvalo Mariji Pomagaj za uslišane priprošnje, za številne molitve, ki jih pred Njo polagajo romarji. Obenem pa so želeli obeležiti jubileje, ki jih slavimo letos: 155 let od prvega čudeža, prve milostne ozdravitve pred milostno podobo Marije Pomagaj, 120 let prihoda frančiškanov na Brezje ter 30-letnico razglasitve brezjanske cerkve za baziliko.

Povezovalca Bernarda Žarn in Jure Sešek sta z besedo vodila skozi zgodovino Slovenskega Marijinega narodnega svetišča in z napovedmi nastopajočih spletla čudovito zgodbo.

V uvodu v večer sta nastopila Irena Vrčkovnik in Ivan Hudnik, s skladbama Mati Marija in Imejmo se radi. Božja Mati Marija je bila in je še vedno navdih za ustvarjalce glasbenih, likovnih in drugih umetniških del. Sancta Maria in Ljubezen in mir sta bili pesmi, ki jih je zapela Anita Kralj Pavkovič. Svetovno znani bas baritonist Marko Fink je zapel dve skladbi: Rože za Marijo in Pri Mariji. Domovini je naslov pesmi, ki jo je zapela mezzosopranistka, Manca Izmajlova. Marija je s svojim DA izpričala največjo ljubezen, zaupanje v Boga in Njegovo voljo. O Ljubezni je govorilo tudi besedilo pesmi Pričeval ljubezen bom in Tebe imam, s katerima so se predstavili mladi člani skupine Gajst’n Band. Tudi Marko Vozelj se je predstavil z dvema ljubezenskima pesmima, Olje, rožmarin in sol ter Ljubezen ni samo navada, s katerima je razveselil številno občinstvo. Iz Argentine je v Slovenijo ljubezen pripeljala Isaaca Palmo, ki je s pesmijo povezan vse od otroštva. Zapel je pesmi Če te kdaj spustim iz rok ter Hallelujah. Z Brezjami je močno povezana zgodovina družine Avsenik, tu sta se poročila Brigita in Slavko Avsenik ter leta 2012 tudi obhajala biserni zakonski jubilej. Tradicijo Avsenikov nadaljuje tudi Hišni ansambel Avsenik, ki se je predstavil s skladbama Na Golici in odmev s Triglava. Kot zadnji so nastopili Modrijani in seveda navdušili občinstvo s skladbama Ajda na polju in Tebi.

Ob zaključku prireditve sta povezovalca k besedi povabila rektorja bazilike, p. dr. Roberta Bahčiča, ki se je zahvalil vsem nastopajočim, da so se odzvali na povabilo in brez honorarja sodelovali na prireditvi, s katero so se želeli pokloniti Mariji Pomagaj in zahvaliti za vse Njene milosti in posredovanja. P. Robert se je ob koncu za pripravo, koordinacijo in izvedbo koncerta zahvalil vodji Romarskega urada Brezje dr. Andreji Eržen Firšt. Izvajalcem je v zahvalo za sodelovanje poklonil serafinski rožni venec, ki so ga pripravili ob 120-letnici delovanja frančiškanov na Brezjah.

 

Dr. Andreja Eržen Firšt, direktorica Romarskega urada Brezje, Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje, Brezje 72, Brezje.