Prireditev in sveta maša ob 80. obletnici Gibanja fokolarov

11.3.2023 ob 9:00 Vrhnika Duhovno gibanje

Praznovanje 80. obletnice Marijinega Dela – Gibanja fokolarov bo potekalo pod naslovom Sledovi luči v soboto, 11. marca 2023, od 9.00 do 11.00 v Cankarjevem domu na Vrhniki.

Zahvalno sveto mašo bo ob 12.00 v župnijski cerkvi spreobrnjenja sv. Pavla na Vrhniki daroval ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore.

Uradni datum začetka Gibanja fokolarov je 7. december 1943, ko se je Chiara Lubich popolnoma posvetila Bogu. Med vojno vihro so skupaj s prijateljicami v zakloniščih prebirale evangelij in ga poskušale konkretno udejanjiti. Posebej so jih nagovarjale besede, ki so vabile k ljubezni do bratov. Ustanovno listino gibanja pa so našle v Jezusovih besedah: »Oče, da bi bili vsi eno.«

Edinost je torej postala vodilna misel porajajočega se gibanja, ki je izhajajoč iz evangelija kmalu prešel meje Italije in Evrope. Danes je razširjeno po vsem svetu. Njegovi člani si prizadevajo v osebnih in družinskih odnosih, pa tudi na delovnih mestih, v družbi in Cerkvi graditi pristne odnose medsebojne ljubezni, da bi tako prispevali k uresničitvi edinosti, za kakršno je prosil Jezus. 

Več o gibanju najdete na spletni strani: www.gibanjefokolarov.si.

 

Besedilo je posredovala tiskovna predstavnica Gibanja fokolarov Marjana Debevec (GSM: 041 611 730).