“Preobrazbe” – koncert zborovskih pesmi in orgelskih variacij

5.11.2021 ob 19:00 Celje Dom sv. Jožef, Cerkvena glasba

Mešani pevski zbor FORTE Vojnik in Tomaž Marčič, orgle bodo v petek, 5. novembra 2021, ob 19. uri, v cerkvi sv. Jožefa Celje izvedli koncert zborovskih pesmi in orgelskih variacij.

Mešani pevski zbor FORTE je z delovanjem pod tem imenom začel v letu 2011. Nastal je iz skupine mlajših pevcev, ki je že delovala v okviru Župnije Vojnik. V naslednjih letih se je zboru pridružilo tudi več pevcev iz širše okolice Vojnika. Leta 2016 je MePZ FORTE začel delovati v okviru Katoliškega kulturnega društva Ivan Šopar Vojnik. Zbor se je ob petju pri bogoslužjih začel redno pojavljati tudi na zborovskih revijah. Na območnih revijah v organizaciji JSKD-ja redno dosega regijsko raven, v letu 2017 pa je bil uvrščen na državno raven. Dobri odzivi so potrjevali kakovost dela in pevce navdajali s še več zagona. Večkrat so se predstavili tudi izven lokalnega prostora na samostojnih koncertih in prireditvah na Ponikvi, Ptuju, pri sv. Trojici v Slovenskih goricah, v Rogatcu, Celju, Mariboru in Ljubljani. Poleg sakralnega programa, v katerega mdr. sodi večkratna izvedba Božičnega oratorija Camilla Saint-Saënsa, zbor rad izvaja tudi pesmi iz zakladnice slovenske ljudske in zabavne glasbe. Mešani pevski zbor FORTE trenutno šteje 25 članov, deluje pa pod vodstvom Tomaža Marčiča. 

Tomaž Marčič je po maturi na I. gimnaziji v Celju in po zaključeni srednji stopnji Glasbene šole Celje nadaljeval študij harmonike v Nemčiji, kjer je zaključil diplomski študij v Trossingenu in podiplomski študij v Würzburgu. Bil je prejemnik nekaterih najvišjih nagrad na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. V času študija je bil med drugim prejemnik štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije. Glasbeno poustvarjanje ga je poleg nastopov po Sloveniji vodilo na odre po Nemčiji, Švici, Franciji, Italiji, Hrvaški in Avstriji. Kot solist je igral z orkestrom Mariborske filharmonije, Ansamblom za novo glasbo Würzburg ter Dunajskim akademskim orkestrom. Sodeloval je tudi s skladatelji L. Lebičem, U. Rojkom, N. Brassom, Z. Ballato in V. Globokarjem. Poleg komornega muziciranja se od srednješolskih let naprej intenzivno posveča tudi zborovodstvu. Harmoniko poučuje na Glasbeni šoli Celje in na umetniškem oddelku I. gimnazije v Celju.   

Za vstop na dogodek je potrebno izkazati izpolnjevanje pogoja PCT in upoštevati aktualna navodila NIJZ. Hvala za razumevanje.

Vstop prost - prostovoljni prispevki.

Več na spletni strani Doma sv. Jožef Celje: https://www.jozef.si