Premestitev p. Bogdana Knavsa s Svete Gore v Ljubljano – odgovori na novinarska vprašanja

24.5.2013 Slovenija Redovništvo
Bazilika na Sveti Gori - vir - arhiv frančiškanskega samostana na Sveti Gori Bazilika na Sveti Gori - vir - arhiv frančiškanskega samostana na Sveti Gori

Pripravljam prispevek o tem, da p. Bogdan Knavs, gvardijan frančiškanskega samostana na Sveti Gori, po treh letih odhaja službovat nazaj v Šiško. Glede na to, da je pater s pismi in vprašanji problematiko Cerkve večkrat izpostavljal v javnosti, bi tudi Slovensko škofovsko konferenco (SŠK) oziroma predsednika SŠK msgr. dr. Antona Stresa prosila za komentar te premestitve. Zanimalo bi me:

1. Kako v luči tega, da se sedaj pogovor vrti večinoma okrog misli, da gre za namerno premestitev, premestitev komentirate na Slovenski škofovski konferenci (SŠK)?

Pri SŠK premestitve p. Bogdana Knavsa ne komentiramo. Premestitve duhovnikov in redovnikov so interna stvar posameznih redovnih skupnosti.

2. Pater Bogdan Knavs je že večkrat zapisal, povedal, da s strani Komisije Pravičnost in mir na svoje pozive v pismih še ni dobil nobenih konkretnih odgovorov, verniki pa ne konkretnega opravičila. Ali to drži?

V Komisiji Pravičnost in mir (KPM) so p. Bogdanu Knavsu odgovorili na obe pismi. Prvi odgovor je dobil 20. februarja 2012, drugega pa 17. maja 2012. P. Bogdan Knavs je bil 26. junija 2012 povabljen na sejo KPM, na kateri je izmenjal stališča z mariborskim nadškofom Marjanom Turnškom, ljubljanskim nadškofom Antonom Stresom ter ostalimi člani komisije.

Opravičila, ki so jih v zvezi s finančno-gospodarsko krizo, v kateri se je znašla Nadškofija Maribor, izrekli posamezni škofje ali slovenski škofje skupaj:

  1. Izjava SŠK: 14. februar 2011
  2. Pastirsko pismo slovenskih škofov za postni čas: 12. februar 2012
  3. Nadškof Marjan Turnšek v pogovoru na Exodus TV: 12. februar 2012
  4. Izjava Nadškofije Maribor: 16. februar 2012
  5. STA: 16. februar 2012
  6. Dnevnik, 17. februar 2012
  7. Delo: 18. februar 2012
  8. Nadškof Marjan Turnšek v nagovoru pri krizmeni maši: 4. april 2012

Škofje so obžalovanje nad tem, kar se je zgodilo, izrazili tudi ob drugih priložnostih.