Predstavitev spletnega portala evropskih škofovskih konferenc EuroCathInfo

9.5.2012 Evropa CCEE, Evropa

V Rimu v Italiji bodo danes, v sredo, 9. maja 2012, javnosti predstavili nov skupni internetni portal evropskih škofovskih konferenc EuroCathInfo. Spletna stran je v prvi vrsti namenjena zbiranju novic življenja Cerkve v posameznih državah ter informiranju širše javnosti s pomembnejšimi dogodki. Stran bodo sooblikovale posamezne škofovske konference s prispevki življenja iz lokalnih Cerkva. Projekt je nastal na pobudo Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE)[1] ter Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE).[2]

Osrednje mesto internetne strani EuroCathInfo je namenjeno informacijam in novicam, predstavljene pa so tudi evropske škofovske konference ter njihovi kontaktni podatki. Spletna stran vsebuje povezave do pomembnejših ustanov Evropske unije in Katoliške Cerkve, na njej sta dostopna informacijska biltena CCCE-ja Litterae Communionis ter bilten COMECE-ja Europeinfos. Obiskovalcem so na voljo tudi povezave do mednarodnih dogodkov iz cerkvenega življenja.

Predstavitev spletnega mesta sovpada z dnevom Evrope, kar tudi na simbolični ravni nakazuje pomen evropskega povezovanja.


[1] Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) vključuje vseh triintrideset evropskih škofovskih konferenc, ki jih zastopajo njihovi predsedniki. Člani Sveta so tudi nadškofje iz Luksemburga, Kneževine Monako, Cipra ter škof iz Kišinjeva v Moldaviji in eparh škofije Mukačevo iz Ukrajine. Status rednih gostov imata predsednik Kazahstanske škofovske konference in jeruzalemski latinski patriarh. Predsednik Sveta je nadškof iz Esztergoma-Budimpešte in madžarski primas kardinal Péter Erdö, podpredsednika pa sta nadškof iz Genove v Italiji kardinal Angelo Bagnasco in nadškof iz Przemyśla na Poljskem msgr. Józef Michalik. Generalni tajnik Sveta je dr. Duarte da Cunha, sedež tajništva pa je v St. Gallnu v Švici.

[2] Komisija škofovskih konferenc Evropske unije (COMECE) povezuje škofovske konference članic Evropske unije in ima sedež v Bruslju v Belgiji. Predsednik je münchenski nadškof kardinal Reinnhard Marx, štirje podpredsedniki pa so škof škofije Piacenza-Bobbio Gianni Ambrosio iz Italije, ordinarij škofije Oradea Mare škof Virgil Bercea iz Romunije, varšavski pomožni škof Piotr Jarecki s Poljske ter pomožni škof škofije Bruxelles-Malines Jean Kockerols iz Belgije. Generalni tajnik COMECE je prof. dr. Piotr Mazurkiewicz. Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je polnopravna članica COMECE od 1. maja 2004 dalje. SŠK je v COMECE od vključitve dalje zastopal nadškof msgr. dr. Anton Stres, od 11. januarja 2010 pa jo zastopa mariborski nadškof metropolit msgr. dr. Marjan Turnšek.