Predstavitev novega portala Aleteia.si

7.12.2017 ob 11:00 Ljubljana Medij, Mladina, Izobraževanje , Cerkev v Sloveniji

Predstavitev vsebine portala Aleteia.si bo v četrtek, 7. decembra 2017, ob 11. uri v galeriji Družina (Krekov trg 1, Ljubljana).

Na predstavitvi bodo sodelovali podpredsednik in direktor, pristojen za vsebine Jesús Colina (Rim), odgovorna za stike z javnostjo in mednarodne odnose Silvia Costantini (Rim), direktor Družine Tone Rode ter uredniki mednarodnih izdaj: Tony Assaf (arabska), Anna Sosnowska (poljska) in Urška Makovec (slovenska).

Aleteia (aleteia.org) je spletni medij, ki objavlja v sedmih jezikih (angleščini, francoščini, portugalščini, španščini, italijanščini, arabščini in poljščini), decembra pa se bo tej veliki skupnosti pridružila še Slovenija na naslovu aleteia.si. Aleteia Slovenija je skupni projekt Aleteia SAS in založbe Družina.

Aleteia prinaša navdih za polno življenje na temelju krščanskih vrednot. Ponuja zgodbe s področja družinskega življenja, odnosov, zdravega načina življenja, trendov, športa, duhovnosti, kulture, potovanj. Na svež in razumljiv način predstavlja bogato krščansko izročilo in razlaga Jezusov nauk, da je ta lahko v pomoč vsakomur, ki si želi boljše in srečnejše

življenje. Aleteia z okoli 300.000 naročniki na dnevne e-novice in več kot 2,7 milijona sledilcev na Facebooku doseže več kot 12 milijonov bralcev mesečno.


Od začetkov leta 2013 je bila pobuda deležna podpore Sklada za evangelizacijo prek medijev (Foundation for Evangelization through the Media/FEM), ustanovljenega leta 2011 v Rimu. Sklad je bil ustanovljen z namenom pospeševanja cerkvene prisotnosti v medijih, trenutno pa mu predseduje princ Nikolaus iz Liechtensteina. Julija 2015 je skupina Média-Participations Group postala glavni upravitelj Aleteie. Média-Participations je evropska medijska skupina, specializirana za založništvo (z več kot 40 založniki), tiskarsko industrijo (10 revij), avdio-vizualno produkcijo in spletne strani. Do danes je Aleteia razvila novo uredniško strategijo, ki se osredotoča predvsem na informacije in življenjski slog.

Aleteia je bila ustanovljena s strastjo in profesionalnim znanjem laiških katoličanov, od vsega začetka pa jo spremljata Papeški svet za družbeno obveščanje in Papeški svet za pospeševanje nove evangelizacije. V skladu s cerkvenim naukom je Aleteia odprta za sodelovanje z dikasteriji Svetega sedeža, sodeluje pa tudi s škofovskimi konferencami in cerkvenimi redovi, kongregacijami in občestvi, med katerimi so nekateri neposredno povezani z upravnim odborom Sklada za evangelizacijo prek medijev.

Glavni direktorji

 • Predsednik in generalni direktor – Pierre-Marie Dumont (Pariz)
 • Podpredsednik in direktor, pristojen za vsebine – Jesús Colina (Rim)
 • Podpredsednik in direktor za strategijo in trženje – Jason Deal (Los Angeles)
 • Generalna sekretarka – Caroline de Plas (Pariz)
 • Stiki z javnostjo in mednarodni odnosi – Silvia Costantini (Rim)
 • Uredniki mednarodnih izdaj
  • Arabska: Tony Assaf
  • Angleška: Daniel Esparza
  • Francoska: Eric de Legge
  • Italijanska: Mirko Testa
  • Poljska: Anna Sosnowska
  • Portugalska: Alexandre Ribeiro
  • Španska: Inma Alvarez
  • Slovenska: Urška Makovec

Aleteia ima podružnice v Parizu, Rimu, New Yorku, Los Angelesu, Valencii, Ciudad de Mexicu, Sao Paulu, Bejrutu, Varšavi in Ljubljani. Aleteia je profitna veja Sklada za evangelizacijo prek medijev (FEM, neprofi tnega sklada). Za začetni kapital so poskrbeli zasebni vlagatelji, ki podpirajo duhovne cilje projekta. Prihodki izvirajo predvsem iz oglaševanja, naročnin premium in elektronskega oglaševanja.