Predstavitev monografije Onstran obzidja

25.5.2012 ob 11:00 Ljubljana Knjiga, Laik
Monigo Monigo

V sejni sobi Inštituta za novejšo zgodovino na Kongresnem trgu 1 v Ljubljani (II. nadstropje), bo v petek, 25. maja 2012, ob 11.00 srečanje s Francesco Meneghetti, avtorico knjige Di là del muro, il campo di concentramento di Treviso (1942–43)Onstran obzidja, Koncentracijsko taborišče v Trevisu, 1942–43.

O knjigi bodo spregovorili avtorica Francesca Meneghetti iz Trevisa, podravnatelj Istituto per la Storia della Resistenza e della Società Contemporanea della Marca Trevigiana (ISTRESCO) iz Trevisa prof. Alessandro Casellato, avtor spremne besede Ivo Jevnikar iz Trsta, mag. Metka Gombač (ARS) ter dr. Nevenka Troha (INZ).

O knjigi Onstran obzidja

Monografija Di là del muro, il campo di concentramento di Treviso (1942–43)Onstran obzidja, Koncentracijsko taborišče v Trevisu, 1942–43, ki jo je izdal Inštitut za zgodovino odporništva in sodobne družbe v trevižanski krajini ISTRESCO, obravnava del naše, a tudi hrvaške in italijanske boleče bližnje preteklosti. Gre za italijansko fašistično taborišče za civiliste iz zasedenih delov Slovenije in Hrvaške v še danes delujoči vojašnici v Monigu, torej predmestju Trevisa v deželi Veneto.

Od julija 1942 do septembra 1943 je krajši ali daljši čas preživelo v njem od osem do deset tisoč internirancev: moških, žensk, otrok in ostarelih. Kakih 230 je umrlo zaradi lakote in bolezni. Med njimi je bilo kar 53 otrok. Poleti 1945 je dobre tri mesece – v sicer čisto drugačnih razmerah – prebila v njem skupina do 1.200 slovenskih civilistov, tokrat beguncev iz komunistične Jugoslavije.

Knjigo, ki obsega 504 strani s številnimi fotografijami in reprodukcijami dokumentov ter umetniških del taboriščnikov, je napisala zgodovinarka, višješolska profesorica iz Trevisa Francesca Meneghetti. Spremno besedo je prispeval novinar in publicist Ivo Jevnikar iz Trsta, sklepno pa ravnatelj Državnega arhiva v Trevisu dr. Franco Rossi. Prva predstavitev knjige je bila 30. aprila 2012 v Trevisu, na dan predstavitve v Ljubljani pa bo v popoldanskih urah še predstavitev v Trstu.

V obsežni knjigi je opisana tudi pomoč, ki so jo internirancem v Monigu nudili Katoliška Cerkev, p. Engelhard Štucin, p. Placido Cortese, inž. Milan Lenarčič, Breda Rus in drugi.

Besedilo je posredoval Ivo Jevnikar.