Predstavitev knjige V Porabju doma

Naslovnica 6. knjige zbranih del Lojzeta Kozarja - V Porabju doma Naslovnica 6. knjige zbranih del Lojzeta Kozarja - V Porabju doma

Župnija Odranci je izdala 6. knjigo Zbranih del Lojzeta Kozarja V Porabju doma. Knjiga vsebuje trideset zgodb, ki so razdeljene v pet poglavij: Iz otroštva, Ob rekah babilonskih, Življenje ob meji, Turški škorenj in O Porabju in Porabcih. Msgr. Lojze Kozar je zgodbe objavljal v Stopinjah, v Mohorjevem koledarju, v Domu in svetu in drugje. Zdaj so zbrane v knjigi, ki je posvečena Slovencem v Porabju, ker so vredni našega občudovanja. Kakor zvemo iz objavljenih zgodb v tej knjigi, so šli skozi mnoge težke preizkušnje in so še danes tukaj. Naj knjiga in njen avtor pomagata, da bodo Slovenci ostali v Porabju doma, kjer naj še stoletja odmeva slovenska beseda in slovenska pesem.

Lojze Kozar je bil krščen v župnijski cerkvi na Gornjem Seniku, ki je danes v Porabju na Madžarskem. S svojo krstno župnijo je ostal vseskozi povezan. Z ljubeznijo je spremljal težko življenje Slovencev v Porabju, se srečeval z njimi, predvsem z župnikom Janošem Küharjem, kolikor je to bilo v tistih težkih časih mogoče. Knjiga prinaša njegove literarne zapise o njegovem otroštvu, o času med drugo svetovno vojno, ko je bil prestavljen na dve madžarski župniji, o življenju za železno zaveso po drugi svetovni vojni in o daljnih časih turških vpadov in znamenite bitke pri Monoštru. Zadnje poglavje predstavi življenje porabskih Slovencev v zadnjih desetletjih minulega stoletja. Kozarjevim zapisom je dodana še študija Lojzeta Kozarja ml. z naslovom Vredni našega občudovanja.

Na predstavitvi, ki je bila v soboto, 12. decembra 2015, v kulturni dvorani v Odrancih so sodelovali pevci zbora Avgust Pavel z Gornjega Senika, Ljudski pevci Zveze Slovencev z Gornjega Senika, pevci cerkvenega zbora Neuničljivo upanje iz Odranec in ljudski pevci oz. pevci Kozarjevega zbora iz Odranec. Prireditev je povezoval Rok Kolarič, o knjigi je spregovoril odranski župnik in generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar ml., odlomek iz knjige je prebrala Klavdija Dominko, ki je poskrbela za elektronski zapis besedila in knjigo tudi pripravila za tisk.

Fotografije

Župnija Odranci

Škofija Murska Sobota

 

Več informacij: Pastoralna služba Škofije Murska Sobota, e-naslov: [email protected]