Predstavitev knjige Osamosvojitvena vlada. Kako so gradili državo

16.5.2012 Ljubljana Knjiga
Naslovnica publikacije - vir - celovška Mohorjeva Naslovnica publikacije - vir - celovška Mohorjeva

V Klubu Cankarjevega doma na Prešernovi cesti 10 v Ljubljani bo v sredo, 16. maja 2012, ob 17.00, predstavitev knjige novinarke Rosvite Pesek z naslovom Osamosvojitvena vlada. Kako so gradili državo. Publikacija je izšla pri Mohorjevi založbi Celovec.

6. maja leta 1990, dober mesec po prvih demokratičnih in svobodnih volitvah v Republiki Sloveniji po drugi svetovni vojni, je bila izvoljena 27-članska osamosvojitvena vlada, pogosto imenovana tudi Peterletova oz. Demosova vlada. Predsedoval ji je 42-letni krščanski demokrat Lojze Peterle, v njej pa kar osem članov ni bilo iz vrst zmagovite koalicije. Po dveh letih vladanja je za vedno odšla v zgodovino.

Za njo so ostali plebiscit, slovenska vojska, nova valuta – tolar, slovenska carina, slovenski potni listi, slovenska narodna banka, odprto območje Kočevske Reke, odprtost v svet, ki nas je mednarodno priznal, skratka – zapustila nam je državo! Samostojno in neodvisno republiko Slovenijo!

Monografija z naslovom Osamosvojitvena vlada. Kako so gradili državo je zgodovinski oris ekipe, ki je upravljala z izvršno oblastjo in je pripravila Slovenijo, nekdanjo republiko v Socialistični federativni republiki Jugoslaviji, na samostojno življenje.

Književno delo šteje 762 strani in vsebuje bogato fotografsko gradivo, kot tudi dokumente, ki jih v arhivih ne najdemo.


Besedilo je pripravil Martin Lisec iz Mohorjeve založbe Celovec, ki je na voljo tudi za dodatne informacije in pojasnila po tel. 01/280–13–00, GSM: 040/731–115 ali po e-pošti na naslovu: [email protected].