Predstavitev knjige Leksikon filozofije zasl. prof ddr. Antona Stresa

Upokojeni ljubljanski nadškof in zasl. prof. msgr. ddr. Anton Stres Upokojeni ljubljanski nadškof in zasl. prof. msgr. ddr. Anton Stres

Celjska Mohorjeva družba in Fakulteta za poslovne vede Katoliškega inštituta vabita na predstavitev knjige nadškofa msgr. ddr. Antona Stresa Leksikon filozofije.

Predstavitev knjige bo v sredo, 28. novembra 2018, ob 18. uri v prostorih Katoliškega inštituta v Ljubljani (Krekov trg 1, 3. nadstropje).

Gost bo avtor leksikona in rektor Katoliškega inštituta upokojeni ljubljanski nadškof in zasl. prof. msgr. ddr. Anton Stres, pogovor z njim bo vodil izr. prof. dr. Bojan Žalec s Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Doslej najobsežnejši in najtemeljitejši leksikon filozofije na Slovenskem na 1024 straneh obdela več kot 2400 gesel, izčrpno obravnava filozofske pojme, filozofe najrazličnejših smeri in njihovo delo. 
 
Leksikon lahko naročite na www.mohorjeva.org, kupiti pa ga bo mogoče tudi pred dogodkom, kjer bodo udeleženci avtorja lahko zaprosili tudi za osebno posvetilo. Zaradi lažje organizacije dogodka in omejenih prostorskih kapacitet so obiskovalci naprošeni, da potrdijo svojo udeležbo na tej povezavi.


Bistvena odlika novega filozofskega leksikona je seveda natančna, obširna in problemsko zastavljena obravnava posameznih gesel. Ta se pogosto razširja v kratke razprave, z opozorili na možnost različnih pomenov, obenem pa s trdnim poznavanjem teoretičnega ali filozofskozgodovinskega problema. S tako razširjenimi razlagami se približuje tistim evropskim filozofskim leksikonom, ki imajo za takšne razlage na voljo več razlagalnega prostora. Predstavitev posameznih problemov s področja metafizike, ontologije ali pa epistemologije, ki so za moderno misel še zmeraj središčni, je historično verodostojna in za razumevanje njihovega prvotnega, pa tudi današnjega pomena zanesljiva. Kot prednost dela je treba omeniti še dejstvo, da se v geslih o najnovejši evropski ali ameriški filozofiji vzdržuje sodbe o pojmovnih novostih, ki so še nedoločne ali logično-miselno problematične.