Odgovor na novinarska vprašanja - Predlog novele Zakona o verski svobodi in priprava novega zakona

18.7.2013 Cerkev na Slovenskem Zakonodaja, Država

 

Spoštovani,
ministrstvo za kulturo predloga novele zakona o verski svobodi, ki sledi odločbi ustavnega sodišča, ni uspelo uskladiti z SD, zato bo predvidoma do konca leta pripravilo povsem nov zakon. Prosim vas za odgovore na vprašanja v zvezi s tem:
Vnaprej hvala za odgovore.
LP, Bojan Šuštar
notranjepolitično uredništvo STA

 

1. Ali namero ministrstva, da spiše zakon na novo, ocenjujete kot smiselno?
Omenjene namere ministrstva, da pripravi nov zakon, ki bo urejal odnos med verskimi skupnostmi in državo ne komentiramo. Na splošno menimo, da je obstoječi Zakon o verski svobodi (ZVS) primeren, dobro ureja delovanje verskih skupnosti v Republiki Sloveniji in uživa visoko zaupanje med večino verskih skupnosti, ki delujejo v naši državi.

2. Ali je večji poseg v aktualni zakon sploh potreben? Če je, kaj bi po vašem mnenju veljalo spremeniti ali dopolniti?
Slovenska škofovska konferenca je mnenja, da spremembe in dopolnitve Zakona o verski svobodi praktično niso nujne, podpiramo pa vsak predlog za njegovo izboljšavo. To smo izrazili že v skupni Izjavi Sveta krščanskih Cerkva in Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji glede predloga Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o verski svobodi 11. junija 2012.

3. Kako ocenjujete omenjeno novelo zakona, ki ji ni uspelo priti skozi koalicijska usklajevanje? Ali na pravi način in v zadostni meri zapolnjuje vrzeli v aktualnem zakonu?
Tega ne komentiramo.

4. Če bo ministrstvo uresničilo napoved in se lotilo priprave novega zakona, kako vidite vlogo verskih skupnosti pri tem?
V Katoliški Cerkvi menimo, da priprava novega Zakon o verski svobodi ni potrebna.