Praznovanje 60-letnice redovništva p. Vladimirja Kosa

p. Kos - 60 let redovništva p. Kos - 60 let redovništva

Misijonar na Japonskem p. Vladimir Kos je letos junija vstopil v devetdeseto leto življenja. Letos obhaja tudi 60. let redovništva pri Družbi Jezusovi - jezuitih. Praznovanje tega visokega jubileja bo v cerkvi Kristusovega učlovečenja v Dravljah v nedeljo, 15. septembra 2013, pri sv. maši ob 8.30. Slovesno somaševanje bo vodil murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. Po sv. maši bo kulturni program, v katerem bosta sodelovala psiholog Lev Detala in igralec Pavle Ravnohrib.

Praznovanje bosta pripravila Provincialat slovenske province Družbe Jezusove (p. Milan Bizant) in Župnijski zavod Dravlje (p. dr. Lojze Bratina).

p. Vladimir Kos

Pesnik Vladimir Kos se je rodil 2. junija 1924 v Murski Soboti. Odraščal je v Mariboru, kjer je obiskoval ljudsko šolo. Že v tretjem razredu je v Jutru objavil svojo prvo pesem. Ko so Maribor zasedli Nemci, so družino preselili v Srbijo, Vladimir pa se je zadnji hip umaknil v Ljubljano, kjer je nadaljeval šolanje na klasični gimnaziji. Junija 1942 so ga Italijani internirali v Gonarsu. Tam je napisal cel zvezek pesmi, ki pa so mu jih odvzeli. Maja 1943 se je vrnil v Ljubljano, maturiral, jeseni pa se je vpisal na teologijo in stopil v bogoslovje. Maja 1944 se je pridružil domobrancem. Po koncu vojne je z mnogimi drugimi odšel na Koroško, se izmaknil vrnitvi in prišel v Rim, kjer je na Gregoriani dosegel licenciat iz filozofije. Doktoriral je leta 1950 iz teologije s temo Človekova osebnost v luči Pavlovih pisem. Isto leto je bil posvečen v duhovnika, čez tri leta se je pridružil jezuitom in se od leta 1953 na Irskem pripravljal na misijon na Japonskem. Na Irskem je prišel v stik z moderno evropsko poezijo in opravil noviciat. Z vatikanskim potnim listom je 13. maja 1956 prispel v Tokio, kjer je poučeval filozofijo na univerzi Sophia in misijonaril v tokijskih predmestjih. Kot politični izseljenec je vse do leta 1993 živel brez državljanstva. V Slovenijo se je prvič po vojni vrnil leta 1995.

Danes Vladimir Kos velja za enega najvidnejših slovenskih pesnikov. Prvo pesniško zbirko Marija z nami gre na tuje je objavil že leta 1945 v Lienzu. Desetletja po vojni je največ objavljal v slovenskih revijah in pri Slovenski katoliški akciji v Buenos Airesu. Leta 1960 je v Tokiu izdal zbirko Dober večer, Tokyo. Po demokratizaciji Slovenije leta 1990 se je s svojimi pesmimi začel pojavljati tudi v Sloveniji, še posebej v zadnjih desetih letih, ko je objavljal v številnih publikacijah, izšlo pa je tudi več pesniških zbirk, od tega šest njegovih pesniških zbirk tudi pri Župnijskem zavodu Dravlje. Sedma bo izšla prav ob tokratni priložnosti.

Leta 2004 ga je takratni predsednik Republike Slovenije Janez Drnovšek odlikoval z zlatim redom za zasluge za njegov književni opus, za prispevek k slovenski kulturi in jeziku v svetu ter za človekoljubna dejanja.


Več na spletni strani župnije Dravlje.