Praznovanje 10. obletnice Študentskega doma Janeza F. Gnidovca

Zavod sv. Stanislava Zavod sv. Stanislava

Letos teče deseto leto, odkar je bil v Zavodu sv. Stanislava[1] v Šentvidu nad Ljubljano ustanovljen Študentski dom Janeza F. Gnidovca. Praznovanje okrogle obletnice se je v sredo, 14. marca 2012, ob 21.00, začelo s slovesno mašo v hišni kapeli Božje modrosti, ki jo je daroval ljubljanski nadškof Anton Stres. V naslednjem mesecu bodo sledili različni dogodki: 19. aprila 2012 bo v športni dvorani Škofijske klasične gimnazije deseta olimpijada katoliških študentskih domov; v nedeljo, 22. aprila 2012, pa študentje pripravljajo praznično srečanje za nekdanje stanovalce, ki ga bodo zaznamovali z mašo in osrednjim kulturno-družabnim dogodkom.

V Študentskem domu Janeza F. Gnidovca v tekočem študijskem letu biva 116 študentov različnih fakultet iz različnih krajev Slovenije. Mladi se med seboj povezujejo, bogatijo z različnimi pogledi ter pripravljajo dogodke, ki spodbujajo dobrodelnost, družbeno aktivnost in samoiniciativnost. Med drugim so pripravili dobrodelni koncert Ecce homo, dobrodelni tek Steci s sončkom in dobrodelni ples s skupino Divertimento. V zadnjih letih se dejavno povezuje tudi z drugimi katoliškimi študentskimi domovi v Sloveniji. Vodstvo si prizadeva, da imajo študentje poleg možnosti za kakovosten študij organizirane tudi različne dejavnosti, ki jim omogočajo celostno osebnostno rast in razvijanje talentov.

Študentje se dvakrat tedensko zberejo pri maši v hišni kapeli. Trikrat tedensko je športna dvorana Škofijske klasične gimnazije rezervirana za študente, ki igrajo nogomet in odbojko, včasih tudi košarko. Skupine skrbijo za družabne in kulturne dogodke. Študentom so na voljo različne možnosti za duhovno rast in dejavno pomoč sočloveku. V prostem času nudijo učno pomoč osnovnošolcem in dijakom Jegličevega dijaškega doma. V sodelovanju z vodstvom organizirajo tudi večere z zanimivimi gosti.

V študentskem domu je prisotno prijetno vzdušje, študentje si med seboj pomagajo, čutijo se varne in sprejete. To je bil tudi glavni razlog, da so leta 1999 nekdanji dijaki Škofijske klasične gimnazije predlagali, da bi se v okviru Zavoda sv. Stanislava ustanovil študentski dom. Opazili so, da bi radi nadaljevali življenje v skupnosti, se med seboj povezovali in skupaj naredili kaj koristnega za družbo. Študentski dom Janeza F. Gnidovca danes nudi dom ne le bivšim »škofijcem«, ampak tudi drugim študentom. Postaja hiša srečevanj, izmenjave izkušenj in stopni kamen na poti k samostojnemu in odgovornemu življenju.

Vsako leto v mesecu marcu potekajo t. i. Gnidovčevi dnevi, ko študentje športno, kulturno, duhovno in družabno obeležijo spomin na zavetnika Janeza F. Gnidovca (1873–1939). V okviru letošnjih Gnidovčevih dnevov bodo poleg slovesne maše pripravili še tradicionalni športni turnir stanovalcev doma, praznovanje gregorjevega in predstavitev misijona v Braziliji. Študentka, ki se je udeležila misijona Potovcev v Braziliji, bo spregovorila o svoji izkušnji bivanja med Brazilci.


Dodatne informacije dobite na sedežu v Študentskega doma Janeza F. Gnidovca na Štuli 23 v Šentvidu nad Ljubljano pri ravnateljici Nadi Zupančič, tel. 01/582–23–00, e-naslov: [email protected].
[1] Zavod sv. Stanislava je vzgojno-izobraževalna in kulturna ustanova ljubljanske nadškofije, v kateri živi in ustvarja pet enot: Škofijska klasična gimnazija, Jegličev dijaški dom, Osnovna šola Alojzija Šuštarja, Glasbena šola in Študentski dom J. F. Gnidovca. Vse enote si prizadevajo za ustvarjanje pogojev za celovito osebnostno rast posameznika v skupnosti, da bi živel v polnosti in sooblikoval boljši svet. Glavni stebri vzgoje temeljijo na evangeliju, vrednotah antičnega sveta in ustvarjalnem delu vseh vrst.