Poslanica škofa msgr. Andreja Glavana za veliko noč 2016

27.3.2016 Velika noč, SŠK
msgr. Andrej Glavan msgr. Andrej Glavan

Znani film »Hočem živeti« prikazuje zgodbo o nekem paru, ki skrbi za svojega edinega otroka, ki je preživel nesrečo. Je popolnoma nemočen, a na vsak način želi živeti. Hočem živeti, je glavno teženje vsega živega. Celo tisti, ki si vzame življenje, je imel sanje o polnem življenju.

Velika noč je praznik življenja. V 4. stoletju je Cerkev prvo nedeljo po polni pomladanski luni določila za praznovanje praznika Jezusovega vstajenja. To pri nas navadno sovpada s ponovnim prebujenjem narave. In mnogi naši sodobniki res doživljajo velikonočne praznike le kot praznik pomladanskega prebujenja.

Ali bi se tudi človek moral vdati v ta ritem umiranja in nastajanja? Ali so sanje o večnem življenju, ki živi in tli v vsakem človeku, iluzija? Ta vprašanja si mladi in ljudje na vrhuncu življenja ne postavljajo pogosto. Pojavijo pa se prej ali slej ali vsaj ob koncu življenja. Ali smo ljudje kot drevesa, ki se nekega dne zrušijo in preminejo?

Človeštvo se s smrtjo, kot s popolnim izničenjem, nikoli ni sprijaznilo. To dokazujejo vse velike kulture. Egipčani, piramide, novomeške situle in grobovi ter nagrobniki ostalih kultur, so dokaz za to. Ali bom res umrl kot odpadli sad od drevesa življenja? Ali me bo kdo ujel in vzel v svoje ljubeče roke, ko se bo utrgala nit mojega življenja?

Da, nekdo to lahko stori. Na križu umirajoč je Jezus zaklical: »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha.« (Lk 23,46). Evangeliji dokazujejo, da ta beseda, ta krik umirajočega Jezusa na križu, ni šel v prazno, ampak ga je Bog Oče slišal in uslišal in tretji dan obudil od mrtvih. Jezus pa je velikokrat dejal, da bo tudi vse, ki verujejo vanj, obudil, in obljubil, da bodo z njim deležni polnosti življenja.

Zato je velika noč praznik veselega upanja, praznik življenja in Njegove zmage nad smrtjo, še zlasti za bolne, vse ki trpijo in jih težijo bremena življenja in v tem okrnjenem zemeljskem življenju ne vidijo polnega smisla.

Vsem želim blagoslovljeno veliko noč in poživitev vere in upanja v to novo in polno življenje in obilo velikonočnega veselja.

 

msgr. Andrej Glavan
novomeški škof