Poročilo z novinarske konference o misijonarju Opeki in škofu Rožmanu

1.2.2013 Ljubljana Misijonar, Nagrada, Nestrpnost, Škof
Sodelujoči na novinarski konferenci Sodelujoči na novinarski konferenci

Na današnji novinarski konferenci, ki je potekala v Galeriji Družina na Krekovem trgu 1 v Ljubljani, je bil govor o nominaciji Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir in o nameri za prekop posmrtnih ostankov nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana iz ZDA v domovino.


1. Ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres je izrazil podporo nominaciji misijonarja Pedra Opeke, narodni ravnatelj Misijonskega središča Slovenije gospod Stane Kerin pa je predstavil pobudo za nominacijo Pedra Opeke za Nobelovo nagrado za mir.

Kdo je Pedro Opeka?


2. V nadaljevanju je nadškof Stres spregovoril o prekopu škofa Rožmana iz ZDA v Slovenijo, vodja Nadškofijskega arhiva v Ljubljani dr. France M. Dolinar pa je predstavil zgodovinske okoliščine, v katerih je pred 550 leti prišlo do ustanovitve ljubljanske škofije.

Zgodovina prizadevanj za prekop škofa Rožmana v domovino

Življenjepis škofa Gregorija Rožmana


3. Nadškof Stres se je odzval na vsebino grafita, ki vsebuje elemente sovražnega govora in spodbuja k nasilju, opazili pa so ga danes na trgovskem centru na Zaloški cesti v Ljubljani. Vsebina grafita se glasi: Kristjani klali smo vas 1945 klani vas bomo 2013. Grafit je v sliki in besedi zabeležila Družina.


Moderator na novinarski konferenci je bil p. dr. Tadej Strehovec OFM.