Poročilo z maše za padle vojake in policiste v vojni za Slovenijo

30.10.2012 Ljubljana Nadškof Stres, Vojaški vikariat
Udeleženci maše - foto - Boštjan Pogorevc Udeleženci maše - foto - Boštjan Pogorevc

Po polaganju vencev pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo je v torek, 30. oktobra 2012, ob 12.00 v Stari cerkvi na ljubljanskih Žalah potekala maša za padle ter za žrtve katerih koli vojn. Obred je skupaj z vojaškim vikarjem dr. Jožetom Plutom, policijskim vikarjem Janezom Novakom, in vojaškima kaplanoma Jakopičem in Muhičem, vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Nadškof je navzoče pripadnike MORS, Slovenske vojske, veterane, družine padlih in ostale nagovoril z besedami, da so bili naši padli: … pripravljeni dati največ, kar človek sme dati. Telesno življenje je tisto najvišje, čemur se smemo odpovedati. Nimamo pa pravice odpovedati se resnici, pravici, poštenju. Kadar so na tehtnici telesne in moralne vrednote – in v vojni do tega redno prihaja, – smo poklicani, da damo prednost moralnim in rajši žrtvujemo telesno življenje, kakor da bi umazali svojo vest. Telesno življenje je seme, ki ga človek sme vreči v zemljo, in tedaj to seme rodi neprimerno lepši sad: moralno častnost in dostojanstvo … Ravno ta naša dokaj jasna moralna zavezanost vrednotam, ki so višje od zgolj telesnega življenja, nas opozarja, da nismo samo telesna bitja, ampak tudi duhovna in zato je naša odgovornost za duhovno in moralno življenje, se pravi za poštenje, pravičnost, resnicoljubnost, nesebičnost in ljubezen naša najvišja dolžnost'.

Vojaški vikar je nasproti izjavam nekaterih, da naši padli pred enaindvajsetimi leti niso bili na pravem mestu in na pravem kraju, ko so izgubili življenje, postavil trditev, da so bili ob pravem času na pravem kraju in da smo jim danes kot svobodni državljani zato dolžni izkazovati zahvalo in čast.

Dogodka so se udeležili tudi minister za obrambo, državni sekretar MORS in državna sekretarka na Ministrstvu za notranje zadeve in pravosodje, namestnik načelnika GŠSV, generalni direktor Slovenske policije, generalni sekretar MZZ in direktor urada za verske skupnosti. Slovesnost v čast padlim so polepšali pripadniki enote za protokol SV, kvintet trobil Slovenske vojske ter pripadniki Vojaškega vikariata.

Več na ...

Poročilo je pripravila Silvestra Sadar.