Poročilo z 69. plenarnega zasedanja Slovenske škofovske konference

27.11.2012 Ljubljana SŠK
Člani SŠK z gosti iz tujine Člani SŠK z gosti iz tujine

V prostorih nadškofijskega ordinariata na Ciril-Metodovem trgu 4 v Ljubljani je v ponedeljek, 26. in v torek, 27. novembra 2012, potekalo 69. plenarno zasedanje Slovenske škofovske konference (SŠK). Poleg članov SŠK in apostolskega nuncija nadškofa msgr. dr. Juliusa Janusza so se zasedanja udeležili tudi predstavniki sosednjih škofovskih konferenc: zastopnik Hrvaške škofovske konference varaždinski škof msgr. Josip Mrzljak, zastopnik Škofovske konference Bosne in Hercegovine banjaluški pomožni škof msgr. Marko Semren in zastopnik Italijanske škofovske konference upokojeni goriški nadškof msgr. Dino De Antoni.

Udeleženci so razpravljali o položaju Cerkva v posameznih državah, skupaj pa so darovali tudi maši v stolnici sv. Nikolaja in v Bogoslovnem semenišču v Ljubljani. Tovrstna srečanja so priložnost za poglabljanje medsebojnih vezi med različnimi krajevnimi Cerkvami ter doživljanje občestva in vesoljnosti Cerkve.

Glavna tema zasedanja je bila posvečena letu vere in novi evangelizaciji. Celjski škof dr. Stanislav Lipovšek, ki je bil delegat SŠK na škofovski sinodi o novi evangelizaciji in posredovanju vere novim generacijam, je predstavil potek sinodalnega dogajanja in glavne vsebinske poudarke. V letu vere tudi v Cerkvi na Slovenskem poteka proces poglabljanja osebne vere. V ta namen je bil pripravljen krovni dokument za slovenski pastoralni načrt z naslovom Pridite in poglejte, ki predstavlja izhodišče za pastoralne načrte v župnijah in drugih cerkvenih občestvih z namenom, da od tradicionalne postopno preidemo k osebni veri. Cerkev želi oznanilo evangelija širiti z zgledom svetnikov, predvsem slovenskih, z osebnim pričevanjem ter krepiti ekumenski dialog s krščanskimi Cerkvami. Poleg tega krepi dialog s kulturo, umetnostjo in znanostjo ter dialog z drugimi verskimi skupnostmi, še posebej z Islamsko skupnost v Republiki Sloveniji. Škofje so izrazili zadovoljstvo nad sodelovanjem z drugimi krščanskimi Cerkvami in Islamsko skupnostjo ter si izmenjali pastoralne izkušnje pri posredovanju vere z gosti sosednjih škofovskih konferenc.

Člani SŠK so sprejeli zasnovo pastirskega pisma za postni čas, potrdili članstvo v Komisiji za sredstva družbenega obveščanja, Slovenskem ekumenskem svetu in Apostolstvu sv. Cirila in Metoda. Potrdili so statut Misijonskega središča Slovenije in se seznanili z življenjem posameznih komisij in odborov, ki delujejo v okviru Slovenskega pastoralnega sveta.

Škofje so spregovorili tudi o aktualnem dogajanju v družbi. Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami vse vernike in ljudi dobre volje vabijo, da se volitev udeležijo.