Poročilo o praznovanju godu sv. Klare Asiške in sklepu Klarinega leta v Turnišču

12.8.2012 Turnišče Redovništvo
Turnišče - foto - Klavdija Dominko Turnišče - foto - Klavdija Dominko

Napoved dogodkov ob praznovanju godu sv. Klare Asiške in sklepu Klarinega leta

Mura bo odslej tekla bolj čista, je v pridigi ob sklepu Klarinega leta povedal kardinal dr. Franc Rode. V Turnišču bodo odslej živele in molile sestre klarise in tako skrbele za bolj čisto srce, za bolj čisto duhovno okolje. Slovesnost se je začela že v soboto, 11. avgusta 2012, zvečer s srečanjem mladine in družin. Po sveti maši v župnijski cerkvi so se zbrani v procesiji podali do novega samostana, kjer so skupaj s sestrami molili, nato pa prisluhnili opatinji materi Katarini, ki je spregovorila o življenju in poslanstvu klaris. Nedeljska slovesnost se je spet začela v župnijski cerkvi in sicer z molitveno uro, ki jo je vodil dekanijski referent za ŽPS Lojze Ratnik. Molitev se je nadaljevala med procesijo, v kateri so sodelovali člani ŽPS, cejska društva, molivci, ministranti, gasilci in vsi zbrani verniki, ki so skupaj z duhovniki in s škofom dr. Petrom Štumpfom prehodili pot do novega klariškega samostana Marije Matere Cerkve. Sveto mašo v kapeli samostana je ob soboškem škofu dr. Petru Štumpfu, duhovnikih in množici vernikov daroval kardinal dr. Franc Rode.

Njega in vse zbrane je najprej pozdravila opatinja Katarina Ambrož in naprosila kardinala, da blagoslovi klavzuro, da bodo sestre lahko opravljale svoje poslanstvo molitve in žrtve. Po uvodnih besedah škofa dr. Petra Štumpfa, ki je izrazil veselje nad novim samostanom, nad duhovno ambulanto, kamor smo vsi vabljeni in kjer smo zmeraj dobrodošli, je kardinal blagoslovil klavzuro. Odslej so zidovi samostana namenjeni le življenju klaris, ki bodo ta kraj in vse nas posvečevale s svojo molitvijo in žrtvijo.

V pridigi je kardinal spregovoril o pomenu posvečenega življenja, o pomenu adoracije. »Kaj je adoracija? – To je dejanje, ko se človek postavi pred svojega Stvarnika in se zaveda, da je njegova stvaritev, da je njegov izvor v njem, da je njegovo bivanje vsak trenutek odvisno od njega, da je njegova prapodoba, sveti vzor, po katerem je ustvarjen.« Nato je kardinal poudaril pomen adoracije za človeka: »Adoracija je vir zdravja za človeka, postavi ga v njegovo pravo stanje stvaritve in odpravlja, kar je v njem lažnega in izkrivljenega, pretiranega in smešnega. Adoracija je vir zdravja za našega duha.

Adoracija utrjuje naše osebno jedro. Stati pred Gospodom in motriti njegovo obličje, nas dela jasne, premočrtne in trdne. Utrjuje se naša pristna podoba, v naše srce se naseli mir, v naše življenje red. Bolje vidimo, kaj je pomembno in kaj ni, kaj je prav in kaj narobe. Stvari so postavljene na pravo mesto. Skrbi in bojazni izgubljajo svojo ostrino. Na izzive življenja odgovarjamo z večjim zaupanjem.«

Kardinal je svoje razmišljanje sklenil z besedami: »Človek, ki adorira, pospešuje dan, ko se bo prikazalo novo nebo in nova zemlja, v slavi nebeškega Jeruzalema. Hkrati tudi anticipira ta trenutek. Adoracija pred Najsvetejšim, ki jo opravljate noč in dan, kot starešine iz knjige Razodetja, je dejansko že začetek novega stvarstva, je že večnost v tem minljivem času.«

Prošnje so izrekli predstavniki župnij ljutomerske dekanije, darove pa so prinašali predstavniki župnij lendavske dekanije. Prinesli so darove in se zahvaljevali za škofijo in škofa, za klarise, za Božjega služabnika Danijela Halasa, za vse, kar se lepega dogaja po naših župnijah. Prinesli so tudi listke z molitvenimi nameni, ki so jih zapisali vernikih po župnijah in jih izročili sestram, da po teh namenih molijo.

Kardinal je dodal še svoj dar. Sestram klarisam je izročil sliko, starodavno umetniško upodobitev sv. Frančiška.

Za petje so skrbeli domači turniški pevci pod vodstvom organista Mateja Pucka. V molitev Očenaša je uvedel predstavnik ŽPS iz soboške dekanije, v pozdrav miru pa predstavnica te dekanije.

Po obhajilu je pastoralna asistentka pri Pastoralni službi Škofije Murska Sobota Klavdija Dominko v imenu vernikov soboške škofije izrekla zahvalo kardinalu, otroci pa so mu izročili tri posode: posodo preteklosti, posodo sedanjosti in posodo prihodnosti. Opatinja Katarina Ambrož je ravno ta dan, 12. avgusta, obhajala 40-letnico svojih redovnih zaobljub, zato je Klavdija Dominko izrekla čestitko tudi njej. Nato se je zahvalila še škofu dr. Petru Štumpfu, ki je sestre klarise povabil v soboško škofijo in z ljubeznijo spremljal priprave na njihov prihod.

Opatinja mati Katarina se je nato zahvalila kardinalu, škofu, turniškemu župniku, Antonu Utrošu, ki je opravljal nadzor del in vsem, ki so pripomogli k slovesnosti in vsem, ki so z delom, darovi ali drugače pomagali pri urejanju samostana. Vsem je zagotovila svojo molitev in molitev sester klaris.

Ker je v kapeli prostora le za nekaj ljudi, je večina zbranih spremljala dogajanje v velikem šotoru, ki ga je v ta namen postavila Občina Turnišče.

Po blagoslovu so se vsi zbrani zadržali v prijetnem pogovoru ob okrepčilu, ki so ga pripravile župnije lendavske dekanije.

Kljub različnim krizam v družbi in Cerkvi gremo pogumno naprej. Z nami so sestre klarise, ki molijo, se žrtvujejo in pričujejo o Bogu, ki je Dobrota in Ljubezen.


Besedilo je pripravil Lojze Kozar ml., avtorica fotografij pa je Klavdija Dominko.