Poročilo o praznovanju 800-letnice ustanovitve dominikanskega reda

27.11.2016 Redovništvo

V petek, 18. novembra 2016, so v Petrovčah v okviru 800. obletnice dominikancev predstavili knjigi Sveti Dominik (Ennio Staid), prerok za današnji čas ter Vrzite mreže in odrinite na globoko, živeti krst in birmo (Timothy Radcliffe). Obe knjigi je iz italijanskega in francoskega jezika v slovenski jezik prevedel p. Ivan Arzenšek OP.

V soboto, 19. november 2016, so skupaj s sobrati hrvaške Dominikanske province pripravili glasbeni in duhovni program ter premiero dokumentarnega filma o svetem Dominiku, ustanovitelju dominikanskega reda. Programa so se udeležili apostolski nuncij v republiki Sloveniji msgr. Juliusz Janusz, upokojeni mariborski nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek, celjski škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, provincial hrvaške Dominikanske province dr. Slavko Slišković ter mnogi prijatelji dominikancev.
 800-letnico ustanovitve reda so dominikanci zaključili v nedeljo, 27. novembra, s posebno pripravljeno kantato z naslovom Blažena med ženami, ki jo je v ta namen napisal dr. Jože Trošt. Izvajali so jo združeni pevski zbori Dekanije Žalec, s solistoma Andrejo Zakonjšek Krt in možem Primožem. Slovesna akademija s kantato je bila v Petrovški baziliki Obiskanja device Marije. V polni baziliki so se tako zahvalili za vse prejete darove, ki jih je dominikanski red prejemal skozi 800 let v službi evangelija in Cerkve na priprošnjo sv. Dominika in Božje matere Marije. Na slovesnosti so bili navzoči ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore, upokojeni ljubljanski nadškof msgr. Alojz Uran, celjski škof msgr. Stanislav Lipovšek, salezijanski inšpektor Janez Potočnik, župan Občine Žalec Janko Kos ter mnogi drugi.

p. Ivan Arzenšek OP, župnik