Poročilo o 19. koloniji Umetniki za Karitas

23.8.2013 Sinji vrh nad Ajdovščino Karitas, Umetnost
Na dnevu odprtih vrat Na dnevu odprtih vrat

Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je med 19. in 23. avgustom 2013 potekala 19. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas. Geslo kolonije in prodajnih razstav v letošnjem pastoralnem letu je vzeto iz naslova krovnega dokumenta za slovenski pastoralni načrt Pridite in poglejte. Izkupiček prodanih del bo namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti.

V celotnem času kolonije so ustvarjali Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik, Martina Žerjal in častni gost Andrej Jemec. Nastalo je 36 likovnih del, vrednost nastalih del je v soglasju z avtorji in strokovnim svetom kolonije ocenjena na 33.000,00 EUR.

Pridružili so jim še strokovni sodelavci: Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert, ki so poleg znanja in časa podarili še 10 likovnih del. Ob dnevu odprtih vrat se je tokrat pridružilo kar 26 udeležencev preteklih kolonij in 34 ljubiteljskih slikarjev.

V ateljeju na Sinjem vrhu nad Ajdovščino je iz 19. likovne kolonije Umetniki za Karitas razstavljenih 162 likovnih del 78 različnih avtorjev. Ocenjena vrednost del je 58.000,00 EUR. Nekateri slikarji še vedno kličejo, ker bi želeli darovati svoja dela, ki jih z veseljem sprejmejo. Imena vseh ustvarjalcev bodo objavljena v katalogu.

Prvo dejanje tokratnega projekta Umetniki za Karitas je s tem sklenjeno. Razstavljena dela bodo na Sinjem vrhu na ogled do petka, 20. septembra 2013. Razstava bo na to potovala v Bruselj, kjer bo v prostorih Stalnega predstavništva RS pri Evropski uniji na ogled do ponedeljka, 30. septembra 2013. V Sloveniji bo prvo odprtje razstave 22. novembra 2013 ob tednu Karitas v dvorcu Zemono pri Vipavi. Geslo Pridite in poglejte je privabilo številne umetnike in ljubitelje umetnosti, zato si organizatorji želijo, da bi prišli tudi kupci, kajti vsako delo nosi v sebi odsev lepega in dobrega.

Besedilo je pripravila voditeljica projekta Umetniki za Karitas in namestnica ravnatelja Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki je za dodatne informacije in pojasnila na voljo na GSM 041/429–713 ali po e-pošti na naslovu [email protected].


Zvočne posnetke je posredoval dopisnik slovenskega uredništva Radia Vatikan p. Ivan Rampre DJ.