Pomoč Karitas beguncem iz Lampeduse

21.4.2015 Afrika , Karitas

Ob zadnjih pretresljivih dogodkih v Sredozemlju in smrti številnih beguncev se Slovenska karitas pridružuje pozivu Caritas Europa, da je potrebno zagotoviti zakonite in varne poti za migrante in sicer tako, da ljudje, ki se selijo, ne tvegajo svojih življenj. Zadnja velika tragedija v Sredozemskem morju nas je vse pretresla, vendar taki dogodki se v manjšem obsegu dogajajo tedensko, še posebej pred otokom Lampedusa.

Vsako leto Slovenska karitas v svoje programe vključuje preko 2.000 migrantov. Pomaga jim z materialno pomočjo in urejanjem statusa ter dokumentov. Karitas izvaja tudi oskrbo za žrtve trgovine z ljudmi. Prav migranti so največkrat prve žrtve trgovine z ljudmi, prisilnega dela, trgovanja z organi in prostitucije. Zato je poleg zakonitega prehajanja meja potrebno ohraniti dostojanstvo vsakega človeka.

Ljudje zapuščajo svoje domove, da bi rešili golo življenje in preživeli sebe in svoje družine. Kot je sporočila Caritas Italije, ni dopustno, da se Europa deklarira kot zagovornica človekovih pravic, hkrati pa želi usmeriti begunce stran od svojih meja.           
 

Slovenska karitas vabi k zbiranju sredstev za pomoč beguncem, ki preko Italije prihajajo v Evropo. Pomoč bo preko mednarodne mreže realizirala Caritas Italija.

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana     
SI56 0214 0001 5556 761
Namen: Begunci Lampeduza   
Sklic: 00 830

Imre Jerebic
generalni tajnik Slovenske karitas