Slovenska karitas: Pomagajmo ljudem v Venezueli

Caritas Venezuela: pomoč podhranjenim otrokom Caritas Venezuela: pomoč podhranjenim otrokom

Na prošnjo Caritas Venezuela je Caritas Internationalis prosila vseh 165 organizacij Karitas po svetu za pomoč ljudem v Venezueli zaradi krize, ki vlada v državi. Na Slovensko karitas se je obrnila s prošnjo za pomoč tudi skupnost Slovencev, ki živi v Venezueli.

Tako je Slovenska karitas v preteklem mesecu že zagotovila zdravila za obdobje treh mesecev za skupnost Slovencev v Venezueli ob sodelovanju tednika Družine in Pro bono ambulant v Kranju in Ljubljani, katerim se za to pomoč iskreno zahvaljujemo. Ranljivim skupinam v Venezueli pa želimo pomagati tudi v prihodnje, preko poziva Caritas Intrenationalis in v sodelovanju s Caritas Venezuela, kar je ena iz med redkih možnih poti za humanitarno pomoč v Venezueli.

Zaradi humanitarna krize v Venezueli so zelo velike potrebe po pomoči, saj primanjkuje zalog hrane in zdravil, narašča stopnja inflacije, propada zdravstveni sistem, mnogo je nasilja. Vse to pušča ljudi brez dostopa do hrane, zdravstvene oskrbe in drugih osnovnih javnih storitev. 82 % prebivalcev Venezuele sedaj živi v revščini.  Skupna letna inflacija je 700% (najvišja na svetu), ki se bo prihodnje leto še povečala. Posebej visoka je inflacija pri prehrambnih izdelkih, lani je znašala 833%. Slabša se zdravje ljudi, zaradi velikega pomanjkanja zdravil, ki je 85 %. Ta položaj je privedel do ponovnega pojava bolezni, katere so bile prej že izkoreninjene, kot malarije, davice in tuberkuloze. Akutna podhranjenost pri otrocih, mlajših od 5 let, se je potrojila v manj kot dveh letih in presega raven, ki jo dovoljuje Svetovna zdravstvena organizacija (WHO). Slovenki, ki živita v Venezueli sta povedali, da ljudje dobesedno stradajo. Tudi če imaš denar, je zelo težko dobiti hrano v trgovinah …

Zbrana sredstva na Slovenski karitas bodo namenjena predvsem nakupu hrane in zdravil ter pri rehabilitaciji in krepitvi lokalnih skupnosti v Venezueli. Preko enoletnega poziva Caritas Internationalis, v skupni vrednosti 1.806.300 EUR, se bo pomagalo 4.800 najranljivejšim družinam (skupaj 24.000 ljudem). Poleg tega se bo pomagalo s proteinsko hrano tudi 7.200 podhranjenim otrokom v starosti do 5 let ter 1,440 nosečnicam. Sodelavci Caritas Venezuela bodo pomoč razdeljevali na območjih 10 zveznih držav v Venezueli (Caracas, Los Teques, Barquisimeto, Trujillo, Barinas, Barcelona, Machiques, Ciudad Bolívar, Cumara in La Guaira).

Kdor bi želel pomagati, lahko svoj dar prispeva na:
Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, Namen:  Pomoč Venezueli: Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X, Sklic: 00 850.

Hvala za solidarnost.

Imre Jerebic, generalni tajnik Slovenske karitas