Pogovori v Rotundi svetega Elija - Pavle Rak: zavzemanje za mir srca

28.10.2015 ob 19:00 Koper Laik, Predavanje

V sredo, 28. oktobra 2015 ob 19. uri, v Rotundi blaženega Elija (Dijaška ulica, Koper). Gost večera bo Pavle Rak, filozof, pisatelj, popotnik, mislec...

- Osebne izkušnje duhovnega potovanja: od levičarja in anarhista, do srečanja z molitvijo, askezo in menihi na sveti gori Atos… Kako iskati svobodo? V čem je smisel življenja? Kako se soočati z osebnimi krizami? Kaj je potrebno za celovito osebno rast?
- Razlike, podobnosti in prepletanja med različnimi kulturami, religijami in duhovnostmi? Kaj o tem lahko reče filozofija?
- Po katerem kriteriju sprejemati to, kar je dobro in lepo, da ne postanemo shizofreni in nenasitni potrošniki na duhovnem področju? Kristus lahko razsvetli naš razum?
- Je možno živeti meniško življenje v sodobnem mestu? Kakšne občutke doživlja človek, ko se poda iz vsakdana svete gore Atos v vsakdan velikih sodobnih mest?
- Med Beogradom in Ljubljano: se še znamo čuditi in smo sposobni vizij? Bi lahko prostor nekdanje Jugoslavije postal »srce Evrope«? Katere so ovire? Kako ohraniti lastno identiteto, a se izogniti nacionalizmu, verski nestrpnosti, samozadostnosti in napuhu?

Pavle Rak se je rodil leta 1950 v Zemunu. Njegova mama je Slovenka, njegov oče pa je sin Slovenca in pravoslavne Bosanke. Pavle je odraščal v Srbiji, a je redno obiskoval sorodnike v Sloveniji, zato se je naučil slovenščine. V Beogradu je študiral filozofijo. Preživljal se je s prevajanjem slovenske literature v srbščino. V osemdesetih letih se je preselil v Pariz in se tam srečal s pravoslavnim krščanstvom. Leta 1990 je odšel na sveto goro Atos, vendar se za meništvo ni odločil. Je pisatelj: Vrnil se je sveti Serafim (1997, potopisni esej o Rusiji); Približevanja Atosu (1989, potopis po Evropi in Indiji); Zlati ptič na kobrini glavi (2002); Nacionalistična internacionala (2003, sociološko-politološka študija o nacionalizmih); Utišanje srca (2011, roman o meništvu).

Rotunda svetega Elija

Kontaktna oseba:
 Bogdan Vidmar
 [email protected], GSM: 051 323 165.