Pogovor z inovatorjem dr. Francetom Rodetom

24.10.2012 Ljubljana Katoliški inštitut
Dr. France Rode Dr. France Rode

 

Fakulteta za poslovne vede in založba Družina sta v sredo, 24. oktobra 2012, v okviru ciklusa predavanj, imenovanih »i³ (i na tretjo potenco) – inovativnost & interdisciplinarnost & internacionalnost«, gostili dr. Franceta Rodeta, inovatorja in enega izmed pionirjev nastanka Silicijeve doline. Pogovor z dr. Rodetom sta vodila prodekan Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu doc. dr. Žiga Andoljšek in direktor založbe Družina Tone Rode. Tokratni dogodek je potekal v soorganizaciji z Gospodarskim klubom Nove Slovenije, Socialno akademijo in Združenjem krščanskih poslovnežev Slovenije.

Dr. Rode je v svojem nagovoru predstavil pričetke razvoja industrije polprevodnikov in prvih integriranih vezij na območju nekdanje doline Santa Clara, ki je potekalo pod okriljem Fredericka Termana, prejemnika mnogih uglednih odlikovanj in predstojnika inženiringa na univerzi Stanford, ki je spodbudil številne strokovnjake in doktorande k razvoju lastnih podjetij s področja polprevodniške industrije. Poseben poudarek je dr. Rode namenil ustanoviteljema podjetja Hewlett-Packard (HP), ki sta ga angažirala v skupino razvijalcev prvega žepnega kalkulatorja, kjer je aktivno sodeloval.

Gost večera je predstavil t. i. poslovni model HP-Way, kar bi v prevodu pomenilo, »na HP-jev način«, ki je po njegovem odločilno prispeval k uspehu podjetja Hewlett-Packard. Koncept temelji na kulturi osebne odgovornosti do sebe in okolice, v kateri živiš in delaš. Za koncept HP-Way je značilen minimalen nadzor zaposlenih in fleksibilen delovni urnik. Poudaril je pomen razvoja in povezave med znanostjo in podjetji, kakor tudi pomen kreativnega okolja za spodbujanje zaposlenih k vlaganju naporov v produktivno delo. Kot zgled je ponovno ponudil podjetje HP, kjer je vedno težil k produkciji, ki bo kot rezultat ponudila nekaj novega, kar bo porajajo novo produkcijo.

Sledila je zanimiva razprava z udeleženci srečanja, ki se je gibala v iskanju odgovora na vprašanje, kako potegniti potencial iz Slovencev, da bi lahko premaknili naprej razvoj gospodarstva oziroma kakšno okolje potrebujemo, da bi tiste z najboljšimi potenciali zadržali doma. Dr. Rode je potrdil, da ni enoznačnega odgovora na to vprašanje, in da si je treba prizadevati za to, da bodo ljudje hodili v tujino nabirat nova znanja in izkušnje, saj je konec koncev tudi sam svoj uspeh dosegel v tujini.

Dr. Rode je s svojim zgledom, sproščenostjo in odkritostjo pokazal, da je gospodarski uspeh možen ob odgovornem delu in vlaganjih, pri čemer se je treba zavedati širših družbenih učinkov in si prizadevati za družbeno odgovorno vedenje, ne podjetij, temveč posameznikov v podjetjih. Ponudil pa je tudi nekaj novih idej, ki bodo krojile prihodnost, kar je bilo še posebej zanimivo za udeležence s tehničnega področja, pa tudi poslovnežev, pred katerimi bo izziv take izdelke prodati.

Besedilo so posredovali s Fakultete za poslovne vede pri Katoliškem inštitutu.