Pogovor o izzivih digitalizacije v Katoliški cerkvi na tretjem kanalu Radia Slovenija

9.7.2023 SŠK, Medij
© RTV SLO © RTV SLO
Tretji program Radia Slovenija je pretekli teden gostil tiskovnega predstavnika Slovenske škofovske konference, dr. Gabriela Kavčiča, in sicer na temo izzivov digitalizacije v Katoliški cerkvi. Oddajo je vodil novinar Nejc Krevs.
 
Kavčič je v pogovoru poudaril, da z digitalizacijo samo po sebi ni nič narobe, vsekakor pa predstavlja nekatere pomembne izzive za življenje Cerkve. Najbolj očiten med temi izzivi je gotovo tisti, ki zadeva udeležbo vernikov pri bogoslužju »na daljavo«. To je bila nujnost samo v času epidemije koronavirusa; pozneje pa je postala navada mnogih vernikov, tudi tistih, ki jih zdravje ne ovira pri dejavni, fizični udeležbi pri zakramentalnem življenju Cerkve.
 
Na novinarjevo vprašanje, če v Katoliški cerkvi obstajajo meje glede uporabe digitalnih sredstev za versko udejstvovanje, je Kavčič spomnil, da so škofje v marcu 2020 vernikom res dali spregled od fizične udeležbe pri nedeljski sveti maši ter spodbudili spremljanje duhovnih vsebin po internetu, oktobra istega leta pa so že opozorili, da spremljanje prenosa svete maše po spletu ali drugem mediju vendarle nikakor ne pomeni občestvenega in zakramentalnega obhajanja svete maše.
 
Ob tem so se škofje sklicevali na stališče papeža Frančiška, ki je že aprila leta 2020 opozarjal, da »vera preko medijev ni Cerkev« ter da so ljudje, ki spremljajo sveto mašo preko spleta, brez zakramentov in brez občestva. Ideal Cerkve – tako se izreka papež Frančišek in z njim slovenski škofje – je vedno »z ljudstvom in zakramenti«.
 
V celotni oddaji (KLIK) pa lahko prisluhnete tudi mislim o trudu za pristno uporabo modernih tehnologij pri oznanjevanju, o prednostih in pasteh prenašanja in prisostvovanja pri zakramentalnem življenju Cerkve po digitalnih kanalih ter o pomembnosti gradnje živega cerkvenega občestva.
 
Tiskovni urad SŠK