Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda zgodovinarju prof. dr. Stanetu Grandi

7.10.2017 Cerkev na Slovenskem Cerkev v Sloveniji, Nagrada, Škofija Novo mesto, SŠK
prof. dr. Stane Granda - Foto: Družina prof. dr. Stane Granda - Foto: Družina

Novomeški škof msgr. Andrej Glavan bo ob slovesnosti 100-letnice romarske cerkve na Zaplazu v soboto, 7. oktobra 2017, izročil Odličje sv. Cirila in Metoda prof. dr. Stanetu Grandi.

Dr. Granda bo prejel najvišje odlikovanje Cerkve na Slovenskem, ki ga podeljuje Slovenska škofovska konferenca, ob 25-letnici mednarodnega priznanja Slovenije in ob bližnji 70-letnici njegovega življenja. Priznanje prejme »v zahvalo in priznanje za njegovo krščansko prepričanje, širjenje krščanskih vrednot in kritičnega pogleda na novejšo zgodovino slovenskega naroda«.


Stane Granda se je rodil 8. aprila 1948 v Novem mestu, po maturi se je odločil za študij zgodovine in leta 1973 diplomiral iz zgodovine na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.

Med letoma 1973 in 1979 je deloval na Inštitutu za novejšo zgodovino, od tedaj pa na Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Januarja 2006 je bil izvoljen za predsednika programskega sveta RTV Slovenija.

Raziskovalno področje Staneta Grande obsega poleg dogajanja v revolucionarnem letu 1848/49 na Slovenskem tudi socialno in gospodarsko zgodovino ter zgodovino Cerkve od srede 18. stoletja do najnovejše dobe, ukvarja se z agrarno zgodovino in raziskovanjem revolucije leta 1848 na Slovenskem. Temeljne probleme slovenske zgodovine, kot na primer zadružništvo, zavarovalništvo, bančništvo, obrt ... raziskuje običajno na mikro nivojih, kjer mu študije omogočajo nova temeljna spoznanja. Značilnost njegovih raziskav je delo na neobjavljenih virih, zlasti na onih v avstrijskih in italijanskih arhivih. Svoja spoznanja je doslej, razen v člankih, predstavil tudi na številnih mednarodnih simpozijih v Italiji, na Češkem, Madžarskem, Nemčiji, Hrvaškem in v Avstriji.

Dr. Granda je med redkimi zgodovinarji, ki odstopajo od fiksnih pogledov na slovensko zgodovino. Njegova duhovna moč in trdno krščansko prepričanje sta že vsa leta po osamosvojitvi Slovenije prisotna v slovenskem prostoru. Pogosto nastopa s prodornimi komentarji na Radiu Ognjišče v oddaji Spoznanje več, predsodek manj, v kateri zagovarja krščanske vrednote in je s tem pripomogel, da se je kulturni in kritični pogled na novejšo zgodovino dvignil na neko drugačno raven. Redno piše v slovenski katoliški tednik Družina in sodeluje na Nikodemovih večerih.